Histori

Në Dellçevë të Maqedonisë ka jetuar popullatë shqiptare muslimane dhe ortodokse, u shpërngulën në vitet 1930-40

Shkruan: Abdulla Mehmeti 02 nëntor 2022 Histori të përbashkët mund edhe të shkruajnë e mësojnë dy popuj me etnogjenezë,kulturë, tradita, gjuhë të njëjtë, jo edhe dy shtete me popullsi, tradita shtetërore, histori,kultura dhe gjuhë të ndryshme. Nuk mund të ketë histori të përbashkët të shkruar mes dy shteteve, por vetëm ndonjë Përmbajtje të caktuar nga […]

DY EKSPERIMENTE, I NJËJTI REZULTAT nga “PROTOKOLLI I KORFUZIT” te “ZAJEDNICA”

Nga:Pr. Hasan Bello Më 17 maj 1914, midis përfaqësuesve të qeverisë shqiptare dhe së ashtuquajturës qeverisë vorioepirote që drejtohej nga Zografi u nënshkrua një marrëveshje, e cila njohu zyrtarisht “Epirin e Veriut” si rajon vetë-qeverisës autonom nën sovranitetin e principatës shqiptare. Ky protokoll i dha grekëve (dhe shqiptarëve që deklaroheshin si grekë) të Korçës dhe […]

VENDBANIMET NË BULLGARI, ARBANASI DHE ARBANASI I POSHTËM, I RUAJNË EDHE SOT TRADITAT E BANORËVE TË LASHTË SHQIPTARË

Shkruan: Abdulla Mehmeti Gjurmë historie Për historinë e këtyre vendbanimeve do të shkruajmë më gjerësisht në ndonjë shkrim të radhës. Me këtë rast, ju dëshmojmë se nuk është vetëm një katund në Bullgarinë e sotme me emrin Arbanas në rrethinën e qytetit të Tërnovës (sot Tërnova e Madhe – Велико Трново), por ka edhe shumë […]

ENVER HOXHA ESHTE THEMELUESI I VERTETE I UCK-se … ZANAFILLEN E KA QE PREJ VITIT 1948 ???

( Nga Prof : James Pettifer ) ——-> Lexoni me kujdes kete status ! Diktatori Enver Hoxha i formoi celulat e para të UÇK-së Historiani dhe publicisti, James Pettifer zbulon detaje deri më tani të panjohura të nxjerra nga arkivat ruse, amerikane, serbe, zvicerane të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës. Modelet e para të Enver Hoxhës […]

PSE UÇK KALOI NË STRATEGJINË E LUFTËS PARTIZANE?

Shkruan: Dilaver Goxhaj (Me rastin e 25 vjetorit të shpërthimit të Luftës Çlirimtare në Kosovë, 27 Nëntot 1997) Në luftën kundër pushtuesve serbë veprimet luftarake të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës luajtën rolin kryesor për dëbimin e pushtuesve serbë, kurse lufta e NATO-s duke u angazhuar vetëm me aviacionin e saj gjuejtës-bombardues, luajti rol ndihmës. Cilido […]

QYTETI HISTORIK PARTHINI PELLAZG-ILIR, QYTETI DHE PROVINCA BARTINI NË TURQINË E SOTME

Shkruan:Prof. Dr. Abdulla Mehmeti Bartini (Bardhini-Parthini apo Partheni) është një qytet historik dhe modern në veri të Turqisë së sotme dhe qendër e provincës me këtë emër, Bartinia (Parthenia). Dikur ka qenë një qark i provincës Zonguldak, por Bartini u bë seli province më 1991, me kushtetutën e kësaj province, duke përfshirë katër rrethe: Bartini (qendër […]

Ibrahim Rugova po paraqitet si ministër i punëve të jashtme të Serbisë

Brenda këtyre 60 ditëve bombardimesh, kanë ndodhur shumë gjëra të tmerrshme, që asnjëri nga ne s’e kishte paramenduaar, bile as edhe NATO-ja, por në luftë ndodh edhe ajo e pamundshmja. Në lidhje me këtë mundohet Millosheviçi, që dhjetë shtetet e NATOS- t’i akuzojë në gjyqin e Hagës, ndërkohë që ai po masakron, vret në mënyrë […]

© 2016 - 2023 | DIPLOMACIA.dk