Histori

Libri i botuar më 1690 në Angli: Nga ishte në të vërtetë Gjon Kastrioti?

Në një libër të botuar në vitin 1690 në Angli hedh dritë mbi origjinëne familjes Kastrioti, më poshtë po publikojmë këtë fakt marrë nga: Alexandre Calame e Anne de La Roche-Guilhen (Romancière Huguenote 1644-1707) botuar në Genève në vitin 1972, faqe 42.43. Materiali i përkthyer nga frengjishtja në shqip marrë nga origjinali. Ja çfarë shkruhet: […]

NË DITËN E SOTME…

Shkruan: Prof.dr.Abdulla Mehmeti Në kryeqendrën e Bashkimit Evropian, në Bruksel, sot u takuan kryeministri i Republikës së Kosovës, Albin Kurti dhe kryetari i Republikës së Serbisë, Aleksandar Vuçiq, me pjesëmarrjen dhe ndërmjetësimin e faktorit ndërkombëtar, për arritjen e një marrëveshje për normalizimin e marrëdhënieve mes dy shteteve fqinje. Asgjë e vjetër dhe asgjë e re: […]

PATRONIMI ALBANI DHE TOPONIMI ALBANOPOLI NË MBISHKRIMET E LASHTA (ALBANO AND ALBANOPOLIS IN ANCIENT INSCRIPTIONS)

Shkruan: Prof.dr.Abdulla Mehmeti Lexoni, mësoni, reflektoni… Monumente të kultit paleokristian në Maqedoni Në qytetin antik të Stobit në afërsi të qytezës Gradsko (Veles), buzë Vardarit, është gjetur patronimi Albano, dhe mbishkrimi tjetër i mëhershëm në katundin Sonje e Epërme të Shkupit, në të cilin përherë të parë haset toponimi Albanopolis, që në fakt paraqesin raste […]

Më 26 shkurt të vitit 1936 lindi Simboli i Rezistencës kombëtare shqiptare, Adem Demaçi

(Kalendari Kombëtar: TV-Dielli-RKL) Më 26 shkurt të vitit 1936 lindi Simboli i Rezistencës kombëtare shqiptare, Adem Demaçi. Ai u lind në Prishtinë, në një familje me prejardhje nga fshati Lupç i Besianës. Në vitin 1958 është dënuar 5 vjet me burg për shkak të shkrimeve dhe bindjeve të tij, politike e atdhetare. Në vitin 1963 […]

Ka veç Pellazgë, Ilirë dhe Arvanitas, nuk ka Grek te vjetër

Sipas historianes, fiset që kanë populluar Evropën nga periudha e Bronzit kanë qenë fise me etnitet Pellazgo-Ilir dhe flisnin një gjuhë të përbashkët. Të dhënat historike tregojnë se Pellazgët, Ilirët, Thrakët, Dakët, Skithët, Trojanët ishin fise të të njëjtit komb dhe shqiptarët janë pasardhës të tyre.Historiania thotë se duke u mbështetur tek të dhënat antike […]

ALBANOLOGU MILAN SHUFLAI (1879 – 1931)

Shkruan: Dilaver Goxhaj Si sot, 92 vite më parë, më 20 Shkurt 1931 vritet albanologu kroat MILAN SHUFLAI nga njerëzit e mbretit të Serbisë, ALEKSANDËR KARAGJOGJE, për të mos e lejuar të vijonte më tej veprimtarinë e tij albanologjike. SHUFLAI u vra kur Ai iu qas historisë sonë, në ato vite kur shkenca shqiptare e […]

TAUR – SHQIP: KA-U, NGA MALI I DHIVE (TAURUS) DHE TAURIKA (KRIMEA) TE EMRI I MALIT KAUKAS/Z* (KAU-K-AS)

Shkruan: Prof.dr.Abdulla Mehmeti Shpalime Fiset e lashta ilire janë dalluar mes tyre përmes TOTEMEVE*, kështu janë njohur më vonë edhe nga të tjerët, duke marrë emrat e fiseve të veta nga totemet. Ndër këto toteme, njihen kultet e ilirëve i shqiponjës, i gjarprit, i dhisë, i kalit, i kaut, i lisit të shenjtë trojan etj. […]

EMRAT “MALI BALLKAN” DHE “GADISHULLI I BALLKANIT” E KANË PREJARDHJEN NGA GJUHA E LASHTË SHQIPE

Shkruan: Prof.dr.Abdulla Mehmeti Shpalime Ajo që është shqiptare, e bardhë si drita, mos lejoni ta falsifikojnë, përvetësojnë dhe nxinë të huajit! Në gjuhën shqipe: BAL dhe BALË, e ka kuptimin i/e bardhë; në gjuhën latine është përvetësuar kjo fjalë përmes metatezës: nga BALA – në ALBA, ALBI, ALPI (ALPET) etj., nga më vonë ka hyrë […]

© 2016 - 2023 | DIPLOMACIA.dk