Kulturë

MË MIRË NË PYLL?!

Shkruan: Zeni Bilimani Më mirë në pyll, atje lart, Të bëhem mik me ariun, Se këtu në pallat, Tiranë, Ku s’gjej fjalën me njeriun. – Vetja më duket në hall, Nuk e di në ç ‘gjuhë të flas, Druhem që ta them një fjalë, Se nuk di s’ e ç’ gjen më pas. – S’ […]

Trashëgimia dhe ADN-ja ilire e Skupit dhe e shqiptarëve të MV!

Shkruan: Medai Shaholli Së paku që nga themelimi Jugosllavisë socialiste më 1945, ka filluar ‘lufta’ pakompromis për përvetësimin e trashëgimisë kulturore dhe të identitetit ilir si nga ana serbe poashtu edhe nga sllavo-maqedonase, ku këta të fundit emrin e etnisë sllave e kanë përvetsuar si emër të kombit të tyre nga emërtimi i lashtë Makedoni. […]

PSE REPUBLIKA E KOSOVËS NUK ËSHTË ANËTARE E UNESCOS DHE PSE KOT SE ËSHTË REPUBLIKA E SHQIPËRISË, KUR NUK E MBRON INTERESIN KOMBËTAR TË SHQIPTARËVE SIPAS KUSHTETUTËS?

Shkruan: Prof.dr.Abdulla Mehmeti A k t u a l e Në lidhje me situatën e krijuar në lidhje me lokalitetin arkeologjik në Shkup, shumë komentues në rrjetet sociale dhe në medie shprehin habi për mosreagimin e institucioneve shkencore dhe të organeve të pushtetit, sidomos të faktorit politik shqiptar në Shkup dhe të pushtetit aktual në […]

GËZUAR 21 SHKURTI – DITA NDËRKOMBËTARE E GJUHËS AMTARE!

Shkruan: Prof.dr.Abdulla Mehmeti Gjuha shqipe është ndër gjuhët më të lashta të botës, pasardhëse e vetme e drejtpërdrejtë e pellazgjishtes dhe ilirishtes dhe bën pjesë në gjuhët e veçanta të botës, të cilat nuk janë pjesë të asnjë familje të gjuhëve të gjalla. Sot, gjuhën shqipe e flasin mbi 30 milionë shqiptarë në botë, ndërsa […]

ATË NATË NGA TIRANË-HULIGANËT TIRANËN E PËRPIU TERRI!

Shkruan: Fadil Shyti -Betejat do të vazhdojë, deri në fitore s´do të ndalojë! Të famshmshmet, madhështore beteja, do të vazhdojnë: -Gjersa, BARAZIA, DREJTËSIA, SHQIPTARIA, DO TË FITOJË!… . Ajo natë, e pistë, e zezë, 2O Shkurtit 1991, Kur u rrëzua, monumenti, i Enver Hoxhës, -Flamur, për SHQIPTARI! Shqipërinë e sulmoi, Neofashizmi, horr dhe gjakësor!… Shqipërinë, […]

Ata nuk i harrojnë malet!

Nga: Stavro Nikolla Risto . Ai erdhi pas fëmijve në qytet Këmbët i terhiqte, zvarë xvarrë! Jo se me fuqinë ishte edhe aq keq Por sepse shpirtin e kish’ lën mbi malë! . Qershit atje kishin nusëruar shumë lule Rrushi e ftonjt sivjet dukeshin të mbarë Dhe ai qante fshehtas, përkulur në lutje I kërkonte […]

© 2016 - 2023 | DIPLOMACIA.dk