Kush ashte Ibrahim Rugova lexoni kete artikull?!?

17
Jun
2024
Shkruan: Veton Podguri


/Nga Arkivi/
Gjatë punës sonë në teren, ne kemi konstatuar me besim të lartë se Rugova është i biri i një rrogëtari rom me emrin Ramadan që punonte në shtëpinë e Ukës, babait të Rugovës. Mustafë Sokoli duke e njohur mirë familjen e Rugovës, thoshte me bindje të plotë, se: Ramadani ështe babai i vërtetë i Ibrahim Rugovës!
Në biografinë e Ibrahim Rugovës ka pasaktësi
Të dashur lexues, bashkatdhetarë, simpatizantë, kundërshtarë dhe të gjithë ju që keni dëgjuar për Ibrahim Rugovën!
Nëse titulli i këtij hulumtimi dhe përmbajtja në vijim ju duket i pazakontë dhe s’ju duket reale, mos e lexoni. Mbani mendimin tuaj që e keni formuar deri më sot si përkrahje ose kundërshtim të mitit rreth Ibrahim Rugovës. Me këtë analizë nuk pretendoj të ndikoj në bindjet tuaja, çfarëdo qofshin ato. Qëllimi i këtij hulumtimi është të sjellim argumente, të cilat mund të verifikohen me lehtësi.
Në biografinë e Ibrahim Rugovës ka disa pasaktësi, të cilat pas vdekjes së tij (në janar të vitit 2006) janë publikuar ngaQendra për Informim e Kosovës (QIK). QIK’u është një faqe interneti, organ i Lidhjes Demokratike të Kosovës (LDK). Po e njëjta biografi është publikuar edhe në shumë faqe tjera të internetit. Është e pamundur të shkruhet biografia njësoj nga të gjitha ato faqe interneti.
Si është e mundur të shkruhet një biografi me të dhëna të njejta, madje me paragrafe të njejta, pa e zgjeruar atë me të dhëna tjera biografike? Në rastin konkret, me të drejtë mund të pyesim: Pse biografia e Rugovës mbetet e njëjtë në hyrje, në paragrafe, rreshta dhe në përfundimin e saj, me disa përjashtime të vogla që mund të anashkalohen? Arsyeja është se, janë anashkaluar qëllimshëm disa fakte për rrethanat e lindjes së Rugovës dhe të prejardhjes së tij.
Prej se është botuar libri i autorit Merxhan Avdyli “Fytyrat e Ibrahim Rugovës”, unë së bashku me një grup shokësh kemi shpenzuar kohë për të hulumtuar argumente shtesë lidhur me biografinë e Ibrahim Rugovës, pikërisht nga dëshmitarët e fshatit Cerrcë (vendlindja e Rugovës) dhe fshatrat tjera të komunës së Istogut (tani Burimit). Ato dëshmi të mbledhura me kujdes të veçantë po ua sjellim juve dhe opinionit tonë publik. Dhe këto dëshmi le të vlerësohen drejtë nga simpatizantët dhe kundërshtarët e Rugovës, pa u indinjuar apo mburrur.
Gjatë punës sonë në teren, ne kemi konstatuar me besim të lartë se Rugova është i biri i një rrogëtari rom me emrin Ramadan që punonte në shtëpinë e Ukës, babait të Rugovës.
Ramadan o Ramadan,
Me çekiç e me tupan,
Pse ma preve pulën,
Ta hangt dreqi cullën.
(Popullore nga Podguri)
Një dëshmi:”Ramadani ështe babai i vërtetë i
Ibrahim Rugovës”!
Në biografinë e përgatitur nga QIK-u, e cila është kopjuar nga faqet e internetit, thuhet se Ibrahim Rugova ka lindur me 2 dhjetor 1944 në fshatin Cerrcë afër Istogut. “Më 10 janar 1945, komunistët jugosllavë ia pushkatuan babain e tij, Ukë Rugova dhe gjyshin Rrustë Rugova, që kishte qenë luftëtar i njohur kundër çetave çetnike që po depërtonin gjatë Luftës së Dytë Botërore në krahinën e Rugovës”.
Lidhur me këtë konstatim, publicisti dhe atdhetari Sheradin Berisha, në një studim shkencor “Realpolitika e Ibrahim Rugovës” thekson: “Për mënyrën se si janë vrarë babai dhe gjyshi i Rugovës kam lexuar shumë versione, por, nuk dua të merrem fare me to. Nëse është i sakt citati zyrtarë lidhur me vrasjen e tyre, atëherë natyrshëm shtrohet pyetja logjike: – Si ishte e mundur që Ibrahim Rugova, (të cilit partizanët e Titos ia kishin vrarë të atin dhe gjyshin “si nacionalistë, ballistë…”), qysh në rininë e tij studentore u bë njëri nga aktivistët më të zellshëm të LRSJ-së (Lidhjes së Rinisë Socialiste të Jugosllavisë – V.P), dhe më vonë të pranohet si anëtarë i LKJ-së (Lidhjes Komuniste të Jugosllavisë – V.P), dhe si i tillë t´i gëzonte të gjitha privilegjet politike, intelektuale etj., po nga ky regjim antishqiptar?! Ndërsa, dihet mirëfilli se mijëra fëmijë, të atdhetarëve shqiptarë (që u burgosën, u vranë e u ekzekutuan pas luftës së dytë botërore, nga regjimi i Tito-Rankoviqit), përndiqeshin këmba-këmbës nga syri e veshi i UDB-së (Drejtorisë së Shtetit për Siguri – V.P),dhe familjet e tyre konsideroheshin si armiq të rrezikshëm të shtetit jugosllavë ( !!! )…”
Ne e kemi lexuar hulumtimin e z.Berisha në shumë vazhdime me titull “Realpolitika e Ibrahim Rugovës” dhe nuk i heqim asnjë detaj këtij studimi shumë argumentues. Berisha, me të drejt ka bërë pyetjen se si është e mundur që babai dhe gjyshi i Rugovës ishin pushkatuar nga çetnikët, ndërsa biri i tyre qysh në fëmijëri iu ngjitë shkive e më vonë UDB-së të cilës i shërbeu me mjaft besnikëri?
Në këtë kontekst, ne jemi përpjekur t’i thellojmë argumentet e thëna deri më sot.
Sipas njërit prej dëshmitarëve kryesor, Mustafë (Sokol) Ahmetaj nga fshati Muzhevinë (tani i ndjerë), Rugova ka lindur fiks 11 muaj pas vrasjes së gjyshit dhe babait të tij.Bënte be Mustafë Sokoli se “maxhupi e ka qit (Rugovën – V.P)”.Mustafa e njihte shumë mirë familjen e Rugovës, pasi e ka pasur fqinje Fanën – gruan e Rugovës. Familja e Fanës me origjinë është nga fshati Cerrcë, saktësisht, nëna e saj vjen nga lagjja e “Shkozës”. Për Fanën u sjellim dëshmi të detajuara në nëntitullin vijues, ku vërtetohet se edhe ajo është maxhupe.
Familja e Ibrahim Rugovës, nacionaliteti i së cilës është i dyshimtë, e ka pasur një rrogëtar (hamall, punëtor krahu) rom (në familje) me emrin Ramadan. Mustafë Sokoli duke e njohur mirë familjen e Rugovës, thoshte me bindje të plotë seRamadani ështe babai i vërtetë i Ibrahim Rugovës. Disa simpatizantë të Rugovës kanë reaguar, dhe janë përpjekur ta përgënjeshtrojnë Mustafën. I vetmi argument që përdornin ata ishte:
– “biografia zyrtare e tij”.
– “O le t’i çka shkrujnë njerëzit, unë po t’kallxoj qysh u kanë puna e tina se edhe baba i jem i ka njoft ma mirë se krejt bota”, thoshte me bindje Mustafë Sokoli.
Pleqtë tjerë nga Podguri që e kishin njohur mirë familjen e Rugovës, thoshin me habi pas reagimit të Mustafës:
– “S’di valla, veç Uka (babai i Rugovës – V.P) u kanë i madh me shtat, e kah dul ky minak i zi si maxhup (Rugova – V.P) nuk e dimë”.
Më pastaj ndërhynte Mustafë Sokoli duke i rënë podit me të dy duart sa kishte fuqi dhe me nervozë:
– “O vallahi maxhupi (Ramadani – V.P) e ka qit kit maxhup(Rugovën – V.P)”.
Të pranishmit në odë qeshnin dhe zbuteshin. E vetmja kundërpërgjigje dominuese që vinte nga simpatizantët e Rugovës ishte:
– “Zoti e ka fal qashtu t’vogël e t’zi”.
Mustafa ua kthente topin:
– “Po po, kur të qet maxhupi, edhe Zoti e falë qashtu”.
Hahahaha! Shkriheshin duke qeshur të gjithë të tjer.
Rugova si maxhup është adhuruar shumë nga maxhupët. Kjo është dëshmuar edhe në librin e autorit Merxhan Avdyli me titull “Fytyrat e Ibrahim Rugovës”. Është një libër i bardhë dhe në kopertinë ka një fotografi të Rugovës duke i dhënë dorën kryekasapit të Ballkanit Millosheviq. Në brendi të librit mund të lexoni mendime të personaliteteve të ndryshme por edhe të qytetarëve të thejshtë për Rugovën. Në këtë libër, krejt pa pikë faji dhe me sinqeritetin më të madh një rom shprehet, po e parafrazojmë: “Ne romët kemi simpati të madhe për Rugovën dhe e konsiderojmë sikur me kanë i joni. Unë personalisht e konsideroj Rugovën si me pas vlla. Ashtë i drejtë e i urtë. Bile na romët ma shumë e çmojmë dhe e përkrahim atë se dikon tonin; se ai ashtë i njejt për neve si me kanë i joni”.
Autori nuk e ka treguar në libër, se nga vjen ai romi që është shprehur kështu për Rugovën, shkaku i sigurisë së tij, por sipas të gjitha gjasave ai rom duhet të jetë nga Cerrca. Merxhan Avdyli është gjallë, shkoni e pyesni se ku e ka intervistuar atë rom.Shkoni menjëherë e pyesni Merxhanin se çka u bë me librin e tij“Fytyrat e Ibrahim Rugovës” prej momentit kur LDK-ja lidhi koalicion me AAK-në (Merxhani më duket se është aktivist i AAK-së). Krejt këtë histori tash të heshtur qëllimshëm nga Merxhani për shkaqe politike, mund ta rikonfirmoni nëse i shkoni në zyrë Merxhanit, dhe kërkoni që para mediave të sqarojë librin e tij. A nuk e vërteton intervista e romit në librin e Merxhanit në mënyrë perfekte konstatimin e Mustafë Sokolit se Rugovën (në këtë botë) e ka qitur maxhupi, ose Rugova është kopil i maxhupit?

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Shënim:
Redaksia, diplomacia. dk nuk e merr përgjegjësinë për pikëpamjet e autorit në shkrimin e botuar!
Respekt!

Kategoria:

Botuar: 17/06/2024

© 2016 - 2024 | DIPLOMACIA.dk