Histori

VARGMALET BESKIDE (ALPET BESIANE) DHE BESËT ILIRË TË TRAKISË, POPULLI MË I MADH NË EVROPË NË SHEK. I – VIII TË ERËS SONË

Shkruan: Akademik Abdulla Mehmeti Shpalime 1. Nën sundimin e Perandorisë Romake-Ilire populli i Besëve është shtrirë në të katër anët e kontinentit, në lindje dhe perëndim të Gadishullit Ilirik, nga jugu në veri, edhe në Evropën Qendrore të sotme deri te lumi Vollga në lindje. Sipas shumë burimeve historike, Besët ilirë të trakisë kanë qenë […]

E VËRTETA DHE MASHTRIMET E STUDIUESVE PËR BASHKIMIN E PESË VILAJETEVE SHQIPTARE TË PERANDORISË OSMANE NË NJË SHTET SHQIPTAR, NË FILLIM TË SHEK. XX

Shkruan: Akademik Abdulla Mehmeti Shpalime Nën ndikimin e propagandës së huaj, edhe shumica e studiuesve shqiptarë i kanë falsifikuar faktet, duke përhapur idenë se shqiptarët kanë pretenduar t’i bashkojnë 4 vilajetet me shumicë të popullsisë shqiptare në një shtet të vetëm shqiptar. Sipas shumë burimeve, siç është edhe ky tekst i rilindësit shqiptar nga Ohria, […]

KATUNDI BALSHA VENDBANIMI MË I LASHTË MES FUSHËS SË SOFJES DHE MALIT BALLKAN NË BULLGARINË PERËNDIMORE

Gjurmë historie Shkruan: Akademik Abdulla Mehmeti Balsha është një fshat në Bullgarinë perëndimore, në rajonin e Sofjes, kryeqytetit aktual të Republikës së Bullgarisë. Fshati Balsha ndodhet në një rajon gjysmëmalor – rrëzë maleve të Ballkanit, 17 km në veriperëndim të Sofjes. Për shkak të vendndodhjes së tij specifike gjeografike, vendasit thonë se fshati i tyre […]

BETEJA ME NUMRA DHE PËRQINDJE PËR DOMINIM ETNIK NË MAQEDONINË VERIORE

/ Nga Arkivi i diplomacis.dk/ Shkruan: Akademik Abdulla Mehmeti Çfarë duhet të dinë qytetarët për regjistrimin e popullsisë në Maqedoninë Veriore Beteja për numra dhe dominim mbi baza etnike, Maqedoninë Veriore e kanë shndërruar në shtet letrash e dokumentesh, pa një të tretën e banorëve të saj. Sipas regjistrimit të fundit të popullsisë, në vitin […]

ARBASANI, JO SLLAVOSANI, SERBOSANI APO GREKOSANI

Shkruan: Dr.Prof. Abdulla Mehmeti Kundërpropagandë Ky shkrim publikohet për opinionin lexues, studiuesit e ri të historisë dhe të tjerë, për t’i kundërshtuar tezat joshkencore, shoviniste dhe armiqësore kundër popullit shqiptar dhe autoktonisë së tij në Maqedoni, si kundërpërgjigje edhe ndaj qarqeve pseudoshkencore, shoviniste dhe raciste, të tipit të autorëve të “Enciklopedisë Maqedonase” (2009) nga (Pseudo) […]

25 vjet nga sulmi i dytë i forcave të Serbisë mbi Jasharajt

Shkruan: Albin Kurti 22 janar 1998, ditë e enjte, ora 05:25 minuta! Në Prekaz të Poshtëm të Drenicës, tri predha hidhen në drejtim të shtëpive të familjes së Shaban Jasharit: një mbi ahër, një në derë dhe një në oborr. Janë të shtëna prej distancës nga njësitet speciale të policisë së Serbisë, që ishin stacionuar […]

KUR STUDIUESIT SHQIPTARË E MASHTROJNË VETVETEN DHE TË TJERËT

Shkruan: Akademik Abdulla Mehmeti Shpalime Monedhat e para të mbretërve ilirë të Dardanisë dhe Pajonisë, yllira – ilira – lira, edhe sot përdoren si monedha ari dhe argjendi, por edhe si monedha zyrtare të disa shteteve* Abdulla Mehmeti Periudhën kur ka jetuar mbreti Monun i Taulantëve (ka sunduar mes viteve 290 – 270 p.e.s.) nga […]

SIMBOLI ILIR NGA QYTETI DAMASTION I DARDANISË NË STEMËN AKTUALE TË SHTETIT TË UKRAINËS

Shkruan: Akademik Abdulla Mehmeti Shpalime Nëse nuk e keni ditur, stema aktuale e shtetit të Ukrainës e mban simbolin e lashtë të Dardanisë, të dokumentuar në bazë të monedhave të mbretërve Dardanë dhe Pajonë të Ilirisë, së paku nga shek. V p.e.s. Monedhat me këtë simbol janë prerë në qytetin e lashtë Damastion (Artana e […]

© 2016 - 2023 | DIPLOMACIA.dk