Kulturë

ZHELINA VENDLINDJA IME!

Fshati Zhelinë gjendet 8 km larg qytetit Tetovës në drejtim të Shkupit, në krah të autostradës “Nëna Terezë” Tetovë – Shkup. Nga gojëdhënat thuhet se fillimisht fshati Zhelinë ka qenë në malin Jerebin, por, rreth vitit 1725, është djegur nga pushtuesit osmanë si rrjedhojë e kundërshtimeve të vijueshme ndaj pushtimit të tyre, por arsyeja kryesore […]

HIMNI I KONGRESIT TË LUSHNJËS

Nga: Genc Sefa-Lushnja (Shkruar nga patrioti i shquar Ferit Vokopola, firmëtar i pavarësisë dhe një ndër organizatorët e Kongresit Kombëtar të Lushnjës ) I Shpresa humbi, atdheu ty po të thërret Të shpëtosh nga kjo natë Bëhu i zoti në do të rrosh në jetë Armikut jepi datë. (Refreni) Shkrepi drita në Lushnjë, u lind […]

MBI NDIKIMIN E GJUHËS SHQIPE NË GJUHËT SLLAVE, SERBISHTEN DHE BULLGARISHTEN

Shkruan: Dr.Prof. Abdulla Mehmeti Gjuhësi “Bashkësia e ekzistencës me elemente sllave ka ndikuar pak në gjuhën shqipe të Kosovës, e cila, edhe në fjalorin e saj, pësoi pak nga ndikimet serbe dhe bullgare, ndërsa elementët shqiptarë janë mjaft të shumtë në dialektet serbe dhe bullgare të rajonit, dhe sidomos në zhargonet e ndryshme profesionale të […]

S’KA SI VESHJA JONË KOMBËTARE

Nga: Arflet Selmani As xhinset gucci apo pallto armani S’janë si tirçit e xhamadani As kapelet më të shtrenjta në botë S’janë si plisi i bardhë mbi kokë . As rripi me firmën guess S’është si brezi ynë në mes E as këpucët me lëkurë Nuk janë si opingat kurrë . E dua veshjen e […]

Moj e ” keqja ” e domosdoshme Fetit

Nga Rapsodi: Sali Mani Kur te pashe per t’paren here, Thashe se dimri mu ba vere, U fejova, u gezova, U martova, fluturova, Mu ba jeta si Xhenet, T’i mbretneshe e vete si mbret, Por kjo ishte e perkohshme, Moj e ‘ keqja’ e domosdoshme, . Kur na lindi femija i pare, Shndriti gjini familjar, […]

Shkrimtari arbëresh Ernesto Sabato: Nëna ime gjithmonë më fliste shqip

Familja e tijë kishin njëmbëdhjetë fëmijë, të gjithë djem. Ernesto ishte fëmija i dhjetë i familjes Sabato. Ditën që lindi, vëllau më i madh vdi.q dhe e ëma e pagëzoi Ernesto sipas vëllait të tij. Ai kreu shkollën e mesme më 1928 dhe u regjistrua në Universidad de La Plata, ku studioi fizikë dhe matematikë. […]

© 2016 - 2023 | DIPLOMACIA.dk