MEDIA PRESTIGJOZE DER STANDART SHKRUAN…!

19
Dec
2023

__________________________________________
PËR TË PUSHTUAR BALLKANIN ELITAT POLITIKE TĖ SERBIS DHE PERANDORIS OSMANE BASHKËPUNONIN NGUSHT ME NJERA TJETRËN NË TË GJITHA DREJTIMET DHE ISHIN JASHTZAKONISHT TË NDËRLIDHURA ME NJERA TJETRËN
__________________________________________
Në blogun e ftuar, historiani Oliver Jens Schmitt analizon politikën serbe në shekujt 14 dhe 15.
Beteja e Amselfeldit në ditën e Shën Vitusit (28 qershor) 1389 është pika referuese e kulturës serbe të kujtimit. Në atë kohë, një ushtri serbo-boshnjake iu kundërvu osmanëve nën sulltan Murad I. Murati I u vra nga një luftëtar i quajtur Millosh (K)Obiliq, princi serb Lazar Hrebeljanoviç u kap dhe u ekzekutua. Vijat e frontit politik ishin të qarta, këtu ushtria e krishterë e princit Llazar dhe e mbretit boshnjak Tvrtko I Kotromanić, i cili vetë nuk mori pjesë në betejë, por dërgoi një raport fitoreje në Firence; dhe atje osmanët, të cilët kishin pushtuar pjesë të mëdha të Ballkanit Lindor që nga viti 1354. Në kulturën serbe të kujtesës, kujtimi i luftës kundër “turqve” (që i referohet myslimanëve, e më pak turqve në kuptimin etnik) ruhet deri në ditët e sotme. Bashkëkohësit e betejës kishin kënduar tashmë veprat heroike të luftëtarëve të krishterë dhe Llazari u nderua si dëshmitar i besimit nga Kisha Ortodokse menjëherë pas betejës.
Në realpolitikë, megjithatë, pas vitit 1389 elitat serbe duhej t’u jepnin ndihmë vendimtare osmanëve në nënshtrimin e mëtejshëm të Ballkanit. Dhe pak mbahet mend për të deri më sot. Mjafton një vështrim në burimet dhe librat e historisë për të parë se në të gjitha momentet fatale të historisë osmane nga viti 1389 deri në rënien e Despotatit (Principatës) Serb më 1459, fisnikët serbë ndërhynë në favor të osmanëve dhe kundër kundërshtarëve të krishterë të osmanëve. .
Humbja e kryqtarëve
Në vitin 1395, princi ortodoks i Vllahisë (Rumania e sotme jugore) Mirçea i Vjetër kundërshtoi Sulltanin osman Bajazidi I pranë Rovinës. Fitorja osmane u arrit kryesisht nga fisnikët serbë që shërbyen si vasalë në ushtrinë osmane, veçanërisht nga Marko Kraljević. Në kujtesën serbe ai është hero i luftës kundër osmanëve, në realitetin historik ka luftuar dhe ka rënë si vasal në krah të tyre.
Një vit më vonë, në vitin 1396, mbreti hungarez Sigismund i Luksemburgut kishte mbledhur një ushtri të madhe, e cila përfshinte fisnikë nga gjysma e Evropës, të cilët donin të dëbonin osmanët nga Ballkani me një avancim në zemër të sundimit osman, në Bullgarinë e sotme. . Beteja shpërtheu afër Nikopolit në Danub dhe u vendos nga ndërhyrja e kalorësve të blinduar serbë nën drejtimin e Stefan Lazareviçit, djalit të Princit Llazar, të cilit osmanët ia kishin prerë kokën shtatë vjet më parë. Kryqtarët e krishterë u masakruan, fisnikët më të pasur u zunë robër dhe shumë familje fisnike franceze u shkatërruan duke paguar shpërblime për Sulltanin. Nuk do të kishte më ndërhyrje perëndimore kundër osmanëve në Ballkan për dekada.
Gjashtë vjet më vonë, në 1402, Perandoria Osmane ishte në prag të katastrofës: sundimtari mongol Timur Lenk pushtoi Anadollin me një ushtri të madhe. Pranë Ankarasë ai takoi sulltanin osman Bajazid I. Ushtria e tij u shpërbë kur vasalët turko-myslimanë të Sulltanit dezertuan te mongolët dhe princat osmanë dezertuan. Vetëm Stefan Lazareviqi dhe kalorësit e tij serbë të armatosur rëndë luftuan kundër mongolëve deri në fund.
Trupat serbe në ushtrinë osmane
Rreth tre dekada më vonë, në vitin 1430, osmanët sulmuan qytetin e Selanikut, qyteti më i rëndësishëm në Ballkan krahas Konstandinopojës. Ushtarët serbë nën drejtimin e Grgur Brankoviqit luajtën një rol vendimtar. Dhe kur Sulltan Mehmeti II rrethoi Kostandinopojën në 1453 dhe më në fund e pushtoi më 29 maj, trupat serbe ishin në ushtrinë osmane dhe jo në anën e bizantinëve ortodoksë.
Si mund të shpjegohen këto fakte? Pas vitit 1389, fisnikët serbë të mbijetuar u bënë vasalë të osmanëve, veçanërisht të dinastive armiqësore Lazarevići dhe Brankovići. Ata u integruan shpejt në botën politike osmane. Martesat dinastike luajtën një rol qendror. Olivera Lazarević u martua me Sulltan Bajazid I dhe Mara Branković u bë gruaja e Sulltan Murad II (1422-1451). Me këto zonja erdhën më shumë serbë në oborrin osman. Kronikat osmane e përshkruajnë Oliverën si një femme fatale, e cila, në veçanti, futi konsumimin e alkoolit në oborrin osman dhe kështu tronditi zakonet e vjetra të mira të sulltanëve. Pas vdekjes së të shoqit, Mara Brankoviç u tërhoq në rezidencën e një vejushe në Maqedoninë jugore dhe për vite me radhë i ktheu vargjet e diplomacisë sekrete osmane drejt perëndimit, veçanërisht në Venedik. Një elitë e vërtetë serbe u shfaq në oborrin osman dhe serbishtja flitej gjerësisht atje deri në shekullin e 16-të. Lidhjet e ngushta me osmanët kishin disa arsye: Ajo synonte të balanconte presionin e madh osman mbi Serbinë; Por kjo duhet gjithashtu t’i japë elitave serbe hapësirë ​​për manovrim në krahasim me fqinjët e tyre katolikë, veçanërisht Hungarinë. Në atë kohë (si edhe tani) Serbia ndoqi një politikë të shitblerjes midis Perëndimit dhe Lindjes, dhe në atë kohë kjo nënkuptonte midis Hungarisë dhe Venedikut nga njëra anë dhe Perandorisë Osmane nga ana tjetër. Nëse osmanët bëheshin dërrmues, elitat serbe forconin lidhjet e tyre me Hungarinë, por sukseset shumë të mëdha hungareze kundër osmanëve bënë që elitat serbe të shikonin përsëri më drejt lindjes.
Ndryshimi i besnikërisë
As Hungaria katolike dhe as Perandoria Islame Osmane nuk u dukeshin të dëshirueshme për fisnikët serbë. Nënshtrimi ndaj osmanëve nuk garantonte në asnjë mënyrë stabilitet: nga fundi i jetës së tij, vasali besnik Stefan Lazarević u kthye në kampin hungarez dhe ishte gjithashtu vasal i kurorës hungareze, me prona të pasura tokash në Hungari. Besnikëria e tij nuk e pengoi Sulltanin të pushtonte pjesë të mëdha të Serbisë pas vdekjes së Stefanit. Pasardhësi i Stefanit, Georg Brankoviç (1427-1456) gjithashtu nuk ishte imun ndaj sulmeve osmane, pavarësisht martesës së Marës me Sulltan Muradin II. Në vitin 1439 ai madje duhej të ikte nga osmanët, të cilët pushtuan Serbinë dhe iu desh të linte rrugën përsëri pas një ndërhyrjeje hungareze në 1443/44. Despoti Georg, megjithatë, preferoi të rimarrë principatën e tij nga duart e Sulltanit dhe të sabotonte përparimin e mëtejshëm hungarez në Ballkan – edhe pse Sulltanit kohët e fundit i kishin verbuar dy vëllezërit e tij Grgur dhe Stefan. Kur Despoti Gjergji vdiq në 1456, dy fraksione u formuan në oborrin serb në Smederevo (në lindje të Beogradit), një që rekomandonte rezistencën kundër osmanëve, një tjetër që i hapi rrugën Sulltanit për të hyrë në Serbi në 1459 – me në krye Voivodin e Madh Michael. Angelovic. Vëllai i tij nuk ishte askush tjetër veç Mahmud Pashë Angeloviç, veziri i madh i Sulltanit. Pas pushtimit përfundimtar të Serbisë, një sërë burrash dhe grash fisnike u tërhoqën në oborrin e Mara Brankoviqit, ku vazhduan të kultivonin kulturën ortodokse serbe brenda kornizës së Perandorisë Osmane.
Raporte nga bashkëkohësit
Si e vlerësuan bashkëkohësit vasalitetin serb ndaj osmanëve? Elitat ortodokse të Serbisë ishin shumë të vetëdijshme se ndihma e tyre ushtarake po u shkaktonte dëm serioz bashkëfetarëve ortodoksë në Vllahi dhe Bizant. Ata luftuan me turqit, kundër dëshirës së tyre, por nuk kishin rrugë tjetër”, shkruante biografi i despotit Lazareviq, Konstandin Filozof. Në gojën e Marko Kraljeviqit, i cili luftoi kundër vllahëve ortodoksë në vitin 1395, ai vë këto fjalë: “I lutem Zotit t’i ndihmojë të krishterët dhe dua të jem i vdekuri i parë në këtë betejë”. Konstandini Filozof shprehu qëndrimin zyrtar të oborrit serb – fisnikët nuk kishin alternativë, presioni osman ishte shumë i madh, por të paktën ata kishin ruajtur ndërgjegjen e tyre të krishterë. I njëjti autor tregon gjithashtu se si, gjatë luftimeve të brendshme serbe për fron, Stefan Lazareviqi u takua me rivalin e tij serb Georg Branković, i cili kishte me vete trupat ndihmëse osmane, në Amselfeld në vitin 1402. Ata bërtitën të tmerruar “Shiko, djali i Llazarit” dhe më pas ikën – kështu djali – Stefan Lazareviqi – u hakmor për të atin Llazarin trembëdhjetë vjet pas 28 qershorit 1389, natyrisht jo në luftën kundër osmanëve, por kundër një ushtrie serbo-osmane. në një luftë të brendshme dinastike serbe. Në aspektin realpolitik, e veja e Llazarit – dhe nëna e Stefanit – Milica duhej të udhëtonte në oborrin osman. Ajo i kërkoi ndihmë Sulltanit sepse dy djemtë e saj Stefani dhe Vuk po ziheshin për trashëgiminë. Grindjet e brendshme dinastike serbe ishin një portë e rëndësishme për pushtuesit osmanë. Në të kundërt, fisnikët serbë ndërhynë vazhdimisht në betejat dinastike brenda osmane.
Ndjenja antiperëndimore dhe afërsia fetare
Bota e elitës serbe dhe osmane ishte e ndërthurur ngushtë dhe, me gjithë konfliktin, aktorët njiheshin me njëri-tjetrin; Ata shpesh ishin të lidhur me njëri-tjetrin përtej kufijve fetarë. Dhe në veçanti Stefan Lazarević ishte nganjëherë një lloj krijuesi sulltan gjatë mosmarrëveshjes së madhe të fronit osman (1403-1413). Gjatë kohës së dobësisë osmane, elitat serbe nuk treguan interes për të mposhtur me vendosmëri osmanët me ndihmën e Perëndimit katolik. Përkundrazi, ata u përpoqën të zgjeronin hapësirën e tyre të manovrimit në situatën osmano-ballkanike; Osmanët, të cilët kulturalisht ishin shumë më ballkanikë sesa supozohet përgjithësisht, ishin mendërisht shumë më afër shumicës së fisnikëve serbë sesa fuqitë katolike të Hungarisë dhe Venecias. Antagonizmi fetar midis katolikëve dhe ortodoksëve ishte dukshëm më i madh se antagonizmi fetar midis ortodoksëve dhe myslimanëve; Një ndjenjë antiperëndimore i bashkoi këto dy të fundit dhe për shekuj osmanët shfrytëzuan pakënaqësitë antiperëndimore të shumë serbëve ortodoksë kundër botës kishtare romake për të siguruar pushtetin e tyre në Ballkan. Por gjërat ishin ndryshe në rastin e ortodoksëve në Ballkan. Georgios Sphrantzes, këshilltar i perandorit të fundit bizantin Konstandin XI. dhe dëshmitar okular i rënies së Bizantit, formuloi akuzën më të ashpër kundër serbëve ortodoksë në mërgimin e tij në Korfuz: “Serbia mund të dërgonte fshehurazi para dhe njerëz nga zona të ndryshme. Por a ka parë dikush para? Në fakt, ata dërguan para dhe shumë burra. , gjegjësisht Emiri (nënkupton Mehmedin II), i cili ishte gati të rrethonte qytetin (Kostandinopojën). Dhe turqit u gëzuan dhe thanë: Ja, edhe serbët janë kundër jush!”. Ky bizantin kujtoi me hidhërim rolin serb në rënien e qytetit perandorak, në të cilin mjeshtri i tij Konstandini XI. ra duke luftuar. Elitat serbe nuk praktikuan solidaritetin ortodoks.
Kujtimet e një jeniçeri
Kujtimet e Konstantin Mihailoviqit tregojnë se shumë serbë ishin të vetëdijshëm për kontributin e tyre në suksesin osman. Ai u kap gjatë pushtimit të qytetit të tij të lindjes Novobërdo në 1455 dhe u bë jeniçer, ushtar në këmbësorinë elitare osmane. Ai arriti të arratisej në perëndim, ku shkroi kujtimet e tij. Konstandini thotë se trupat ndihmëse serbe u mashtruan sepse Sulltani i bëri të besonin se po dislokoheshin në Anadoll. Ata e kuptuan shumë vonë se ishte kundër Bizantit Ortodoks. Kostandini e shkroi këtë dekada pas përfundimit të Bizantit. Ai vëren, “por ai (Bizanti) do të ishte pushtuar pa ndihmën tonë”. Ai përmend injorancën, detyrimin osman dhe, së fundi, rëndësinë e vogël të trupave serbe si justifikime. Bizantinët e panë ndryshe dhe e quajtën sjelljen serbe siç ishte: ishte një tradhti ndaj çështjes ortodokse, madje osmanët përdorën ndihmën ushtarake serbe për propagandën e tyre për të demoralizuar bizantinët ortodoksë.
Fisnikët dhe luftëtarët serbë ndihmuan Perandorinë Osmane të depërtonte në momente vendimtare kundër shteteve ortodokse dhe katolike. Serbët dhe osmanët, të paktën elitat e tyre politike, nuk i përkisnin botëve të ndara, por të ndërthurura. Megjithatë, shumë fisnikë serbë gjithashtu kishin një terren në kampin hungarez si vasalë dhe pronarë tokash, dhe fisnikët serbë gjithashtu ndërhynë në politikën e brendshme në Hungari; një Brankoviç pothuajse erdhi në fronin hungarez. Elitat serbe manovruan mes Perëndimit dhe Lindjes, duke kërkuar avantazhe dhe fitime në të dy kampet. Në fund të fundit, ata llogaritën gabim – ata e kishin dobësuar Hungarinë, dhe megjithatë ata kishin shumë pak ndikim në oborrin e Sulltanit për të përcaktuar ndonjëherë politikën osmane. Dhe kur osmanët më në fund goditën, ndihma ushtarake për dekada rezultoi e pavlefshme. Serbia ishte e ndarë midis Perëndimit dhe Lindjes, elitat e saj të vjetra jetonin si pensionistë në selinë aristokratike të Marës, ose ata kaluan plotësisht në kampin hungarez dhe prej andej luftuan, përfundimisht pa sukses, për të rifituar atdheun e tyre, në të cilin një elitë e re osmane kishte kohë që ishte krijuar. vetë. Përpjekja për të mbizotëruar midis fuqive të mëdha dhe për t’i luajtur ato kundër njëra-tjetrës ishte e pasuksesshme. As të ardhurat e pasura nga minierat e argjendit nuk i ndihmuan kësaj politike të sharrës në një kohë kur Serbia ishte shumë më e pasur se sot. (Oliver Jens Schmitt, 30 janar 2023)
Oliver Jens Schmitt është profesor i Historisë së Evropës Juglindore në Universitetin e Vjenës dhe, si Drejtor Shkencor, Shef i Kërkimeve Ballkanike në Institutin për Kërkime në Monarkinë e Habsburgëve dhe Rajonin Ballkanik të Akademisë së Shkencave Austriake.
Për ta thelluar temën: Oliver Jens Schmitt, “Ata luftuan me turqit, kundër vullnetit të tyre, por nuk kishin rrugë tjetër”: Vëzhgime mbi gërshetim serbo-osman midis Betejës së Amselfeldit dhe rënies së Despotatit serb (1389– 1459) . Journal of Balkanology 58 (2022) 131–150.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Shënim:
Redaksia, diplomacia. dk nuk e merr përgjegjësinë për pikëpamjet e autorit në shkrimin e botuar!
Respekt!

Kategoria:

Botuar: 19/12/2023

© 2016 - 2024 | DIPLOMACIA.dk