Miq të nderuar, u mundova të vë në spikamë listën e miqve tanë!

12
Nov
2023
Shkruan: Ramazan Bekteshi


Hebrejve amerikanë, perfaqësues në Kongres, Senat dhe më shumë, që na u gjindën në kohë të vështira, kur lobohej për sensibilizim të opinionit ndërkombëtar per lirinë dhe pavarësinë e Kosovës, kur lobohej për intervenimin e NATO-s, për fushatën ajrore 78-të ditëshe, per sponsorizimin e rezolutave te dy partive bashke, për kalimin e rezolutave dhe amandamenteve për Kosovën ne Senat e Kongres, per organizim te dëshmive për Kosovën, apo kur vinin këta miq në Kosove me misone faktëmbëledhëse edhe gjatë okupimit të Kosovës, kur e prisnin Presidentin Rugova si burreshtetas me të gjitha nderimet shtetërore, apo kur NATO bashkepunoi me UÇK-në tonë legjendare.
Pra, perfaqësuesit e hebrejve amerikanë ishin në ballë të misioneve që u kërkonin miqtë e tyre shqiptaro-amerikanë, qoftë përmes “Congressional Albanian Issues Caucus” apo formave tjera legale, demokratike, që u përmndën më lartë e që praktikohen në SHBA si askund në botën demokratike.
Pra, shpëtimi i hebrejve nga zhdukja e tyre në Kosovë e Shqipëri gjatë Luftës së II-të botërore ndodhi përshkak te sakrificës së shqiptarëve si askund tjetër në Evropë. Por, edhe zhdukja e shqiptarëve ne Kosovë nuk ndodhi më 1999 përshkak të solidaritetit epik te miqve tanë hebrejë në Senat, Kongres dhe gjithëmonë ku nevoitej. Të solidarizohemi me Izraelin kur kalon në kohë të vështira duke u ballafaquar me terrorizëm qyqar ashtu si që e ka përjetuar Kosova me qindra herë nga grabitësit, pushtuesit e terroristët serb.
Pra, kjo listë e miqve tanë hebrej është më e plotë se disa lista të shkurtra që qarkullojnë në publik e që përmenden vetëm pak emra, por as kjo listë nuk ështe definitive, dhe kërkojmë bashkëpunim që kjo listë të plotësohet me emra eventual që kanë mbetur pa përfshirë, sepse ka pasë shumë shqiptaro-amerikanë që kanë punuar në mënyrë të pavarur në shtetet e tyre respektive me perfaqesuesit e tyre ne Kongres e Senat aty ku jetojnë e veprojnë. Miqtë tanë në këtë listë nuk janë angazhuar njëlloj, janë disa që jetën ia kanë perkushtuar Kosovës dhe çështjes shqiptare dhe disa të tjerë më pak, por asnjë në këtë listë nuk ka qenë në anën e hasmit tanë. E falendoroj bashkëveprimtarin tim Musa Dakaj që m’i përkujtoi disa miq tanë që kishin mbetur jashtë kësaj liste.
Kjo listë është vetëm e miqve tanë hebrej dhe jo lista e gjërë e të gjithë miqve tanë që e ndihmuan pavarësinë e Kosovës në SHBA.
US Senators: Jewish friends of Kosova
Hillary Clinton, Sen. NY-D 2001-2009 and Secretary of State 2009-2013
Charles E. Schumer, Sen. NY-D 1999-present
Joseph Lieberman, Sen. D/I-CT 1989-2013
Richard Blumenthal, Sen. D-CT 2011-present
Carl Levin, Sen. D-MI 1974-2015
Bernie Sanders, Sen. I-VT 2007-Present
Arlen Specter, Sen. D/R-PA 1981-2011
Richard Blumenthal Sen. D-CT 2011-present
Rus Feingold, Sen. D-WI 1992-2023
Dianna Feinstein, Sen. D-CA 1992-2023
Paul Wellstone, Sen. D-MN 1991-2002
William Cohen, Sen. R-ME 1979-1997 and Secretary of State under Clinton 1997-2001
Barbara Boxer, Sen. D-CA 1993-2017
US Congressmen: Jewish friends of Kosova
Tom Lantos, Rep. D-CA 1981-2008
Eliot Engel, Rep. D-NY 1989-2021
Gery L. Ackerman, D-NY 1983-2013
Nita M. Lowey, D-NY 1989-2021
Jerrold Nadler, Rep. D-NY 1992-present
Benjamin Gilman, Rep. R-NY 1973-2003
David Levy, Rep. R-NY 1993-1995
Lee Zeldin, Rep. R-NY 2015-2023
Steve Israel, Rep. D-NY 2001-2017
Josh Gottheimer, Rep. D-NJ 2017-present
Samuel Gejdenson, Rep. D-CT 1998-2001
Steven R. Rothman, Rep. D-NJ 1997-2301
John Adler, Rep. D-NJ 2009-2011
Dick Zimmer, Rep. R-NJ 1991-1997
Sander M. Levin, Rep. D-MI 1983-2019
Barnie Frank, Rep. D-MA 1981-2013
Madeleine Albright, Secretary of State 1997-2001
James Rubin, Assistant Secretary of State 1997-2000
Wesley Clark, Supreme Allied Commander (NATO) 1997-2000
Sandy Berger, United States National Security Advisor 1997-2001
David Philips, professor, politician

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Shënim:
Redaksia, diplomacia. dk nuk e merr përgjegjësinë për pikëpamjet e autorit në shkrimin e botuar!
Respekt!

Kategoria:

Botuar: 12/11/2023

© 2016 - 2024 | DIPLOMACIA.dk