ASNJËRI NGA KËTA SHENJTORË TË KRISHTERË NUK KA QENË SLLAV AS GREK

31
Jan
2023

Shkruan: Akademik. Abdulla Mehmeti
Shpalime
Më 16 korrik 1054 ka ndodhur shizma e madhe, ndarja e botës së krishterë, në katolike dhe ortodokse.
Asnjëri nga këto personalitete nuk kanë jetuar në kohën e ndarjes së kishës së krishterë, por së paku 1 deri 2 shekuj më parë. Pse duhet të quhen këta përfaqësues, figura historike ose fetare të ortodoksisë, aq më pak të botës sllave, si “pravosllavë” ose “pravorusë”?!
Të dhënat për periudhën kur kanë jetuar këto figura historike:
1. Shën Klimenti i Ohrit (sllavisht: Kliment; anglisht: Clement; shqip: Kliment ose Kelmend, jetoi mes viteve 840 – 916;
2. Shën Naumi i Ohrit, jetoi mes viteve 830 – 910;
3. Shën Kirili (filozof Konstandini), jetoi mes viteve 826 – 869;
4. Shën Metodi, jetoi mes viteve 815 – 885;
5. Mbreti Samuil (i vetëshpallur), jetoi mes viteve 958 – 1014;
6. Shën Gjon Vladimiri (princi i Duklës), jetoi mes viteve 990 – 1016.
(30 janar 2023)

Shënim:
Redaksia, diplomacia. dk nuk e merr përgjegjësinë për pikëpamjet e autorit në shkrimin e botuar!
Respekt!

Kategoria:

Botuar: 31/01/2023

© 2016 - 2024 | DIPLOMACIA.dk