BATALIONIT PARTIZAN “PËRLAT REXHEPI”

30
Jul
2023
Shkruan: Gjon Bruçi

1943 – 30 Korrik – 2023
80 vjetori i krijimit të

Vetëm 20 ditë nga krijimi i Shtabit të Përgjithshëm të Ushtrisë Nacional Çlirimtare, më 30 korrik 1943, nën drejtimin e Partisë Komuniste për Qarkorin, në Vorfë të Malësisë së Madhe, u krijua Batalioni Partizan “Përlat Rexhepi”, i pari formacion i organizuar i Ushtrisë Nacional Çlirimtare në Qarkun e Shkodrës.
Batalionin Partizan, shkodranët e pagëzuan me emrin e Heroit të Popullit, Përlat Rexhepi, njërit prej “TRE HERONJVE TË SHKODRËS” të 22 qershorit 1942, për të cilin poeti shkodran, Kol Jakova do të këndonte me vargje:
Hajde toska i vogël,
Dridhe mal e kodër,
Binde mbarë një Shkodër,
Oso Kukë tamam!
Përlat toskë vlonjaku,
Aty ku t’ra gjaku,
Lulëzoi zambaku,
Lule për mejdan!
Batalioni partizan “Përlat Rexhepi” u ngrit mbi bazën e tri çetave partizane të zonës. Një muaj më pas, batalioni do të përuronte me sukses luftën e tij të organizuar, në betejën e Reçit të Malësisë së Madhe, ku së bashku me vullnetarë nga popullsia e zonës, do të dërmonin repartet ushtarake të pushtuesit italian në këtë zonë.
Në tetor 1943 një pjesë e Batalionit kaloi në Plavë e Guci, ndësa pjesa tjetër, që mbeti në Rrethinat e Shkodrës, në nëntor 1943, i dha goditje të forta forcave armike në rrugën Shkodër – Koplik, si dhe zhvilloi luftime të ashpra me forcat gjemane e mercenare, që sulmuan fshatin Vorfë, bazën e batalionit.
Së bashku me Batalionin e dytë Partizan të Shkodrës, Batalioni Partizan “Përlat Rexhepi”, u rreshtuan në Grupin Partizan të Shkodrës, ku në përbërje të Divizionit të II S të UNÇSH mori pjesë në çlirimin e Shkodrës.
Pas çlirimit të Shkodrës, dhe gjithë Shqipërisë, në përbërje të formacioneve partizane, Batalioni “Përlat Rexhepi”, vijoi luftën për çlirimin e tokave shqiptare në Jugosllavi, deri në Vishegrad.
LAVDI LUFTËS ANTIFASHISTE NACIONAL ÇLIRIMTARE!
LAVDI BATALIONIT PARTIZAN “PËRLAT REXHEPI”!
LAVDI DËSHMORËVE TË ATDHEUT!

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Shënim:
Redaksia, diplomacia. dk nuk e merr përgjegjësinë për pikëpamjet e autorit në shkrimin e botuar!
Respekt!

Kategoria:

Botuar: 30/07/2023

© 2016 - 2024 | DIPLOMACIA.dk