BATEA DHE BATO (BA-ATI), BALËT E LASHTË DHE BALËT E RI

26
May
2023

Shkruan: Prof.Dr.Abdulla Mehmeti
Shpalime
Edhe dy emërtime të reja, të krijuara nga të huajit, kanë rrënjë nga ky emër i lashtë:
1. Balai-Valai-Vllahi-Vllah
2. Bal – Gur-i; Balguri-Balgari
MBI EMËRTIMET E FISEVE, PRIJËSVE, RAJONEVE, VENDBANIMEVE ETJ., ME KËTË EMËR…
1. Bato, figurë nga mitologjia e lashtë;
2. Batea, motra e Dardanit, figurë historike;
3. Bato, mbreti i Dardanisë, i biri i Longarit;
4. Bato, prijësi i fisit të Desidiatëve ilirë;
5. Baltë dhe Baltia (Baltistani), popull dhe rajon në Pakistanin e sotëm, të krijuara nga ekspedita ushtrarake e Lekës së Madh;
6. Tribalët, fis i lashtë ilir-dardan në rrjedhën e poshtme të lumit Danub (Istria), Trakia veriperëndimore;
7. Baltiku, rajon gjeografik në Evropë dhe deti Baltik sipas këtij rajoni;
8. Balsha dhe Balshajt, principatë dhe dinasti e princërve të Arbërisë gjatë Mesjetës;
9. Balshi, qytet i lashtë në Shqipëri;
10. Balsha, vendbanim i lashtë në Hungari;
11. Balsha, vendbanimi i lashtë në Rumani;
12. Balsha, vendbanim i lashtë në Bullgari;
13. Balsha (Balti), vendbanim i lashtë në Moldavi;
14. Balsha, qytet i lashtë nga periudha romake në Portugali (brigjet e detit Mesdhe);
15. Balçik, qytet i lashtë në Bullgari;
16. Balçik-Bileçik, qytet i lashtë në Turqi;
17. Edebali (frymëzues) dhe bija e tij – Rabie Bala, nëna e parë Sulltaneshë e dinastisë së sulltanëve të Perandorisë Osmane;
18. Bato, mbretërit ilirë me këtë emër; etj.
(25 maj 2023)

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Shënim:
Redaksia, diplomacia. dk nuk e merr përgjegjësinë për pikëpamjet e autorit në shkrimin e botuar!
Respekt!

Kategoria:

Botuar: 26/05/2023

© 2016 - 2024 | DIPLOMACIA.dk