DËSHMI MBI PËRKATËSINË ILIRE-DARDANE TË LEKËS SË MADH

12
Sep
2023
Shkruan: Prof.Dr.Abdulla Mehmeti

Shpalime
Çudi, si nuk paska lënë Leka i Madh asnjë emër që lidhet me përkatësinë egjiptiane (të vetëquajturit helenë, më vonë grekë) dhe as me emrin Maqedoni dhe maqedonas (të periudhës antike), por gjithandej ka lënë emra të përkatësisë së tij dhe ushtarëve të tij të mbetur në Lindje, deri në Indi, pas ekspeditave ushtarake të tij për mbrojtjen e vendbanimeve dhe banorëve të racës pellazge-ilire në ato vise, të kërcënuar nga shaktërrimet, krimet shfarosëse dhe barbaritë e fiseve të zbritura nga Stepat e Azisë dhe Mongolia?!
Deri në ditët e sotme janë të pranishme gjurmët e fiseve pellazge-ilire-dardane, Parthinët (Albanët dhe Albania e Kaukazit), Balët (Bal(t)ia dhe Baltistani), Dardania (Dardica dhe Dardistani), sidomos gjurmët e gjuhës së tyre, më e lashta e dëshmuar në ato vise, Gjuha UDI (Unë-di, gjuha që unë dij, që e flas unë/ne), një degë lindore e shqipes së lashtë, paraardhëse e Armenishtes (e dokumentuar si gjuhë kishtare) dhe disa të folme të veçanta fisesh (Lazishte, Dardica, Burreshki etj.) të atyre rajoneve (Irani Verior, Pakistani, Gjeorgjia (Guria e lashtë, Guristani), Armenia, Azerbajxhani, Dagestani etj.
(12 shtator 2023)

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Shënim:
Redaksia, diplomacia. dk nuk e merr përgjegjësinë për pikëpamjet e autorit në shkrimin e botuar!
Respekt!

Kategoria:

Botuar: 12/09/2023

© 2016 - 2024 | DIPLOMACIA.dk