DHËSHMI PËR EMRIN E BUZANIT (BIZANTIT), QYTET DHE PERANDORI, NGA GJUHA SHQIPE: BUZË -ANË/ BUZANË

31
Dec
2023
Shkruan: Teuta Reka

Shpalime historie

DHËSHMI PËR EMRIN E BUZANIT (BIZANTIT), QYTET DHE PERANDORI, NGA GJUHA SHQIPE: BUZË -ANË/ BUZANË

______________ BIZANTI ………………..
…Byzantin = Vjen nga fjala Ilire (shqipe) Buzë
Lexim te kendshëm…
ILIRËT ISHIN THEMELUESIT E BIZANTIT NË TRAKI DHE ATA QË I DHANË EMRIN KRYEQYTETIT TË MËVONSHËM BOTËROR
AMERICAN PHILOLOGICAL ASSOCIATION:
BYZANTION, DERIVAT I EMRIT PERSONAL ILIR B(E)UZAS (BEUZANT-).
Perandoria Byzantine ishte Perandoria e Ilirëve, e jo e Grekërve Mesjetar. sic mbizotëron mendimi sot ne historin klasike të sotme zyrtare, sepse në Mesjetë as ne Antikitet nuk kan ekzistuar Grekët. Ky tjerersim i historis u be me kontributin Kishesh ortodokse. Kete temë e shtjellon dhe hedh drit ne mënyr shum te qartë dhe Gustave Glotz një nga Historianët me emer Francez të Antikitetit.
Nje fakt shum i rendesishem qe ndoshta i ka shpetuar shum Studiusve eshte emertimi Byzantin= Vjen nga fjala Ilire (shqip) Buzë
Aus: 📂 E. Illyés, Vazhdimësia Etnike në Zonën Karpato-Danubiane http://www.promacedonia.org/en/ei/ei_3.htm
Mbështetur te dëshmitë e kaq shumë emrave ilirë e trakë, duhet të braktiset mendimi më i vjetër se Byza nuk ishte person historik; ne pranojmë, së bashku me Kretschmerin, se Byza ishte me të vërtetë themeluesi i qytetit. Duke pasur parasysh faktin se Buz- shfaqet në emrat ilirë dhe trakë, nuk mund të vendoset nëse rrënja e Byzantion është ekskluzivisht ilire…
Kretschmer e interpretoi emrin si derivat të emrit personal ilir B(e)uzas (Beuzant-), i shkruar në greqisht si Búzas, me prapashtesën -io-. Në përputhje me këtë pikëpamje, ilirët ishin themeluesit e Bizantit në Traki dhe ata që i dhanë emrin kryeqytetit të mëvonshëm botëror.
Titulli: Transactions and Proceedings of the American Philological Association, Volume 78
Autori: American Philological Association
Botues: Association, 1947

Shënim:
Redaksia, diplomacia. dk nuk e merr përgjegjësinë për pikëpamjet e autorit në shkrimin e botuar!
Respekt!

Kategoria:

Botuar: 31/12/2023

© 2016 - 2024 | DIPLOMACIA.dk