Dy fjalë për vendlindjen tonë të lashtë #Dukati ~ #Doucates

14
Feb
2023

Nga: Sehit Beluli
Ja harta Romake menjëherë pas pushtimit ttë Ilirisë kur dihen luftrat tre shekullore Iliro – Romake para e pas Krishtit.
Shënohet edhe Mali Loungara ~ Llogara.
Loungara/Lungara = Lug a ra ~ Lug asht i ra ~ Lugu i rënë.
Loungara=Loung a ra ~a/asht ra/rënie e zgjatur/loungo (latinisht – shqip )
Dhe me të vërtetë Llogara sot fshat turistik klasi i parë si pozitë gjeografike është një Lug i cili duke u thelluar nga Maja vjen duke u rënë.
Loungara / Lug a ra është emërtim shqip gegënisht dhe kjo tregon se Gjuha shqipe ishte një dhe e pandarë në të gjitha Trojet tona e cila me ndarjet në këto dy mileniume kanë bër që toskërishtja të evolonte prej rrënjës së gjuhës me prapashtesa në përshtatje kohore të shprehjeve….
Në këtë hartë afërsisht dymijë vjeçare Dukati shënjohet si Njësi administrative kryesore me sa duket pas shkatërrimit të qytetit tonë antik Ilire të Orikumit dhe se në vargmalin e Akrokerauneve – sot Karaburun ~ Gjuhëza gjendet e shënuar dhe mali i Trojanit…por edhe Dradjates/Tragjasi sot…
Mali Ichica/Çika~ Mali i Çikës ..
Porti i Conducës/Konduka ~ Grama e sotme – pra Gjiri i Gramës-Konduka dikur ishte port Ilire.
Strada bianca/Rruga e bardhë është rruga e Fajesë në zbritje të rrugës Llogara – Palasë
Ne Kaonët e Epirit Iliro/Pellazg..
Hartat nga studiuese dhe hulumtuese znj. Luljeta Rakipi

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Shënim:
Redaksia, diplomacia. dk nuk e merr përgjegjësinë për pikëpamjet e autorit në shkrimin e botuar!
Respekt!

Kategoria:

Botuar: 14/02/2023

© 2016 - 2024 | DIPLOMACIA.dk