FLAMURI I LASHTË I SHQIPTARËVE – ALBANËVE, NË MESJETËN E HERSHME

28
Dec
2023
Shkruan: Akademik Abdulla Mehmeti

Shpalime

Ky flamur me ngjyra kuqezi, siç i ka edhe sot Flamuri kombëtar i shqiptarëve, nuk e ka pasur shqiponjën dykrenore, por dy simbole të tjera, me kuptim fetar, historik dhe gjeografik, Kryqin e Shën Gjergjit dhe në katër cepat e tij simbolin e Zambakut Shqiptar (Lilium Albanicum).
Simbolokisht, ky flamur ka nënkuptuar shtetet, mbretëritë dhe principatat e lashta shqiptare, pellazge-ilire-arbërore dhe përhapjen e krishterimit të hershëm në Lindje dhe Perëndim, nga Anadolli dhe Gadishulli Ilirik në gjithë papësirën e Evropës, nga Kaukasi deri në Alpet evropiane, nga shek. I deri në shek. X, kur ka filluar vala e madhe e invasionit të popujve barbarë nga stepat e Azisë dhe Siberisë, i mongolëve, tartarëve, hunëve, sllavëve etj., në trojet e lashta pellazge-ilire-arbërore.
Ky simbol nuk është përmendur gati nga snjë studiues, për shkaqe të njohura, sepse simbolin e Kryqit të Shën Gjergjit e kanë përvetësuar më vonë shumica e shteteve evropiane. Nga flamujt më të hershëm me këtë simbol njihet Flamuri arbëror i Malit të Zi (Duklës) në Mesjetë, pamjen e të cilit e gjeni në bashkëngjitje të këtij shkrimi.
* * *
FLAMURI I LASHTË I PRINCIPATËS SË MALIT TË ZI ME KRYQIN E SHËN GJERGJIT-NGADHNJIMTARIT, SIÇ E KANË EDHE SOT SHUMË SHTETE TË EVROPËS DHE JO VETËM, SI: ANGLIA, ZVICRA, DANIMARKA, SARDINIA, GREQIA, GJEORGJIA (GURIA-GURZIA-GRUZIA) ETJ.
Ky flamur, i vitit 1696, është përdorur në rajonin gjeografik të Malit të Zi, njësi autonome me atribute fetare, pas kryengritjes së madhe të aleancës evropiane dhe banorëve katolikë vendës më 1688/89, e njohur si Kryengritja e Pjetër Bogdanit dhe si Kryengritja e Kiprovës (Chiprovtsi).
Flamuri me Kryqin e Shën Gjergjit – Ngadhnjimtarit, përveçse nga banorët e krishterë në Mal të Zi (më vonë principatë dhe mbretëri, deri në aneksimin me dhunë nga Mbretëria SKS (Serbia) më 1918, po ky flamur me simbolin e njëjtë është përdorur edhe më vonë, si më 1860, siç shihet nga fotografitë, në ceremoninë e dasmës së Princit të Malit të Zi, të njohur më vonë si Kral Nikolla.
(4. XI. 2023)
(28 dhjetor 2023)

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Shënim:
Redaksia, diplomacia. dk nuk e merr përgjegjësinë për pikëpamjet e autorit në shkrimin e botuar!
Respekt!

Kategoria:

Botuar: 28/12/2023

© 2016 - 2024 | DIPLOMACIA.dk