GAZETA PRESTIGJOZE GJERMANE „ DIE WELT“ SHKRUAN: GREKET NË TË VERTET NUK JAN ASPAK GREK🇬🇷

06
Dec
2023
Mar ng FCB : Teuta Ilire Reka


__________________________________________
“Welt” zbulon: Grekët nuk janë aspak grekë!
Në një shkrim të gazetarit, Berthold Seewald, redaktor për historinë kulturore në gazetën “Die Welt” në artikullin me titull “Historia para Cipras: Greqia e ka shkatërruar dhe një herë më parë rendin në Evropë”,
https://www.welt.de/autor/berthold-seewald/
___
Analiza e tij bazohet tek libri i Jakob Philipp Fallmerayer, i cili thoshte se, bazuan tek emrat sllavë dhe shqiptarë mes të dhënave të tjera, “raca helene është zhdukur nga Evropa” dhe se “asnjë pikë e pastër gjaku helene nuk rrjedh në venat e popullsisë kristiane të Greqisë moderne”.
Ndërsa Helenet e vertet jan shqiptarëve sotem .
Në vend të kësaj, ata janë një ” përzierje Shqiptare Turq, Sllave – dhe për këtë arsye nuk do të ishin lejuar kurrë në BE.
Gërmimi në histori për të shpjeguar të tashmen është gjithmonë pak i rrezikshëm. Sepse ka një tundim të madh për të dalë me një shpjegim nga e kaluara kur e tashmja nuk funksionon siç duhet – si në krizën aktuale në Greqi, për shembull.
Që nga fillimi i krizës, ka pasur zëra të përsëritur që e konsideronin pranimin e Greqisë në BE që në vitin 1981 si të parakohshëm – kryesisht për arsye ekonomike. Megjithatë, në Die Welt të enjten, redaktori Berthold Seewald paraqiti një interpretim krejtësisht të ri: Grekët jo vetëm që po talleshin me ne kur bëhej fjalë për aftësinë paguese të tyre financiare – ata gjithashtu gjenetikisht nuk ishin më grekë të vërtetë!
Por qysh në fillim: Në tekstin, i cili në mënyrë luftarake quhet “Greqia tashmë e shkatërroi rendin e Evropës”, ​​autori shpjegon historinë e betejës detare të Navarinos.Më 20 tetor 1827, luftanijet angleze, franceze dhe ruse shkatërruan flotën osmane dhe Në këtë mënyrë, lufta për liri greke kundër sundimit të sulltanit arriti një përparim.
Të tre fuqitë në fakt e bënë këtë kundër bindjeve të tyre (populli nuk duhet të ngrihet kundër monarkëve të tyre), nga romantizmi i pastër – sepse evropianët perëndimorë të arsimuar klasik nuk donin që pasardhësit e Homerit, Sokratit dhe Perikliut të shtypeshin më tej nga turqit. Deri më tani, aq informues. Mirëpo, në fund të tekstit, autori shpjegon se i gjithë veprimi ka ndodhur në çdo rast për arsye të gabuara, sepse:
“Ideja se grekët modernë ishin pasardhës të Perikliut apo Sokratit dhe jo një përzierje e sllavëve, bizantinëve dhe shqiptarëve të ndikuar nga turqit, u bë një artikull besimi për Evropën e arsimuar. Kësaj nuk mund t’i shpëtonin as arkitektët e BE-së. Në frymën e tij, ata e sollën Greqinë, e cila tashmë ishte e izoluar në para në vitin 1980, në varkën evropiane. Pasojat mund të mrekullohen çdo ditë”.
Bertholdt! Çfarë po ndodh atje? Gjëja interesante për të gjithë deklaratën është se në fakt nuk ka asgjë të keqe me të deri në fund. Autori në thelb përshkruan vetëm idetë romantike të evropianëve perëndimorë për “grekët” dhe i kontraston ato me realitetin.
_____
Burimi:
Die „Welt“ deckt auf:
Die Griechen sind gar keine echten Griechen!
______
Linku i plot dixhital:
https://www.vice.com/…/die-welt-deckt-auf-die-griechen…

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Shënim:
Redaksia, diplomacia. dk nuk e merr përgjegjësinë për pikëpamjet e autorit në shkrimin e botuar!
Respekt!

Kategoria:

Botuar: 06/12/2023

© 2016 - 2024 | DIPLOMACIA.dk