Gjenetika shqiptare autentike, ka lidhje vetëm me Arbëreshët, Kosovarët dhe një pjesë të Shqiptarëve të Maqedonisë së Veriut

16
Jan
2023

Shqiptarët gjatë shekujve kanë deklaruar se janë unik mes vendeve fqinjë e pa lidhje me to duke theksuar dhe se janë autoktonë në këto troje. Tashmë këtë e konfirmon edhe shkenca. Pas studimeve rezulton se gjenetika e popullatës nuk ka lidhje me shtete të tjera, por vetëm në ato zona kufitare ku kanë jetuar po shqiptar.
Analizat gjenetike kanë konfirmuar se shqiptarët nuk kanë ngjasi me shtetet fqinje, përjashtuar këtu zonat kufitare siç janë veriu i Gresisë, Kosova, Maqedonia e Veruit dhe Mali i Zi, zona në të cilat kanë jetuar në shekuj po Shqiptarë.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Sipas akademikut Ilia Mikerazi, arbëreshët vijojnë të kenë një lidhje të afërt gjenetike me kombin mëmë.
“Ka rezultuar që lidhjet gjenetike midis popullatës Shqiptare dhe popullatës Shqiptare që jetojnë jashtë vendit tonë, sidomos popullatat Arbëreshe në jugun e Italisë, vazhdon që të kenë lidhje të forta gjenetike. Janë vërejtur lidhje mjaftë të mira gjenetike me pjesën veriore të popullatës, të Greqisë, kjo është e pritëshme sepse sipas skenarëve të përcaktuar nga studimet e tjera në fushën e Gjenetikës Molekulare, sigurisht dhe proçeset migratore, ka qënë në këtë hap,” tha ai.

Madje dhe 500 vite të pusɦʈȋɱȋʈ turk, nuk kanë pasur ndikim në gjenetikën tonë.

“Këto që thuhen janë në nivelin popullor, pra ne kur flasim për lidhjet gjenetike, flasim në nivelin molekular, në nivelin e AND-së.Në qofte së flasim për lidhje të tilla , lidhjet më të mëdha i kemi në zonën e Ballkanit,” tha ai.

Studimet tashmë janë përqëndruar për të zbuluar lidhjen mes popullatës aktuale dhe Ilirëve.

“Për marëdhëniet me popullatat Ilire në nivelin molekular, në nivelin e ADN, ne ende nuk kemi. Synohet që në një kohë jo shum e largët ne të kemi dhe të dhëna të kësaj natyre,” tha ai.
Këto deklarata u bënë nga Akademia e Shkencave, ku u zhvillua për herë të parë Konferenca Kombëtare e Shoqatës Shqiptare të Gjenetikës Molekulare Humane, ku në fokus ishin studimet në këtë fushë dhe inovacioni.

Shenim: *Ky është artikull ekskluziv i Ora News, që gëzon të drejtën e autorësisë sipas Ligjit Nr. 35/2016, “Për të drejtat e autorit dhe të drejtat e lidhura me to”. Artikulli mund të ripublikohet nga mediat e tjera vetëm duke cituar “Ora News” bashkëngjitur me linkun e artikullit origjinal.

Ky Artikull i përket ORA News, linkun e teksit e keni në vazhdim

Shënim:
Redaksia, diplomacia. dk nuk e merr përgjegjësinë për pikëpamjet e autorit në shkrimin e botuar!
Respekt!

Kategoria:

Botuar: 16/01/2023

© 2016 - 2024 | DIPLOMACIA.dk