GREQlA ka qenë Shqipëri, pranojeni tani, mos bëni kot, historiania greke flet hapur

10
Jan
2023

Një moment interesant është hapja e shkollave greqisht për fëmijët arvanitas në ishullin e Specës, ku një prej mësuesve shkruan se “ndërkohë që po u mësoja greqisht, fëmijët po më mësonin shqip”.
Maria Efthimiou, një profesore e historisë në universitetin e Athinës, e vlerësuar me çmim nderi nga presidenca greke,

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

por e angazhuar gjithashtu në mësimdhënie në mjedise të shumta, jep këtu një le ksion për arvanitasit në Greqi.

Pa bërë dallimet e zakonshme te rminologjike, shqiptar, shqip, arvanitas, Efthimiou flet për rolin e tyre, gjuhën dhe faktin se shqipja asokohe në Greqi ishte gjuhë vendi në disa rajone.

Një moment interesant është hapja e shkollave greqisht për fëmijët arvanitas në ishullin e Specës, ku një prej mësuesve shkruan se “ndërkohë që po u mësoja greqisht, fëmijët po më mësonin shqip”.

“Mësova shqipen në mënyrë që t’u mësoja greqishten”, vijon më poshtë ky moment.

Le ksioni i përcjellë ka edhe vlerën e vet komunikuese, pasi nuk shihet aty kompleksi i shumëpërfolur i shma ngies,

an ashkalimit apo edhe gë njeshtrës që na kanë mësuar t’i mendojmë si kritere me të cilat operon historiografia fqinje

Shënim:
Redaksia, diplomacia. dk nuk e merr përgjegjësinë për pikëpamjet e autorit në shkrimin e botuar!
Respekt!

Kategoria:

Botuar: 10/01/2023

© 2016 - 2024 | DIPLOMACIA.dk