Kære venner!

16
Jan
2023

Jeg er sammen med en albansk forening i Danmark med til at arrangere en demonstration den 15. januar foran Serbiens ambassade for at protestere mod Serbiens trusler om krig på Balkan.
Vi er en afdeling af Lëvizja Vetëvendosje (Bevægelsen for Selvbestemmelse) i Kosova, som i øjeblikket har regeringsmagten i Kosova med 50,3% af befolkningens stemmer. LVV er et venstreorienteret parti, der kæmper for fuld politisk uafhængighed og social retfærdighed.
Vi afholder denne demonstration for at skabe opmærksomhed om situationen på Balkan, hvor Serbien fortsætter med at true Kosova med krig. Senest den 27. december satte Serbiens præsident, Vucic, den serbiske hær i højeste beredskab ved grænsen til Kosova, så styrkerne var “kampklare”. Desuden beordrede han en styrkelse af landets samlede specialstyrker fra de tidligere 1500 soldater til 5000. “Vi vil tage alle midler i brug for at beskytte det serbiske folk i Kosova,” udtalte Vucic.
På samme måde som hans allierede, Putin, bruger Vucic påskud om hensyn til mindretals sikkerhed til at befæste sin magt over andre lande. Vucic forsøger belejligt at fremstille det som en alvorlig krænkelse af det serbiske mindretals rettigheder i Kosova, at Kosovas regering vil gøre det ulovligt for sine borgere at køre på udenlandske nummerplader (på samme måde som det er ulovligt i Serbien og i alle andre lande i verden).
Men ingen, der har fulgt udviklingen på Balkan, er i tvivl om, at de serbiske aggressioner i virkeligheden er et svar på, at Kosovas regering insisterer på en løsning i EU-regi på de forhandlinger mellem Kosova og Serbien, der har varet i 12 år – en løsning, der indebærer, at Serbien anerkender Kosovas uafhængighed som land.
Lige nu har Serbien trukket sin hær tilbage fra grænsen og givet besked til de kriminelle og væbnede serbiske bander i det nordlige Kosova om at ophøre volden og fjerne de barrikader, der har været opsat i flere måneder (hvilket beviser, at de voldsomme optøjer i området blev bestilt og sat i værk af Vucic selv i første omgang). Men ifølge Vucic er “konflikten stadig ikke løst med Kosova”.
Så længe Kosova insisterer på fuld uafhængighed, vil Serbien fortsætte med at true med krig. Med andre ord vil der ikke være fred på Balkan og i Europa, før det er afgjort, at Kosova er et frit og selvstændigt land. Dette spørgsmål vil blive afgjort i den nærmeste fremtid, fordi det er den fase, forhandlingerne mellem Serbien og Kosova er trådt ind i.
Derfor har Kosova kritisk brug for international støtte i denne afgørende periode, hvor fremtiden for landet afgøres. Jeg ville derfor sætte stor pris på, hvis I ville dukke op og vise jeres støtte til Kosovas kamp for frihed og selvbestemmelse.
Den 15. januar markerer 24-årsdagen for en af de værste massakrer begået af serbisk militær i Kosova. Vi vil mindes ofrene og understrege, at vi aldrig må glemme de brutale krige, som har hærget Europa. Derfor opfordrer vi til at stå sammen mod Serbiens aggression mod Kosova og forsvare freden i Europa.

Shënim:
Redaksia, diplomacia. dk nuk e merr përgjegjësinë për pikëpamjet e autorit në shkrimin e botuar!
Respekt!

Kategoria:

Botuar: 16/01/2023

© 2016 - 2024 | DIPLOMACIA.dk