KONGRESI I MANASTIRIT

15
Nov
2023
Shkruan: Prof.Dr.Abdulla Mehmeti

Përvjetor

Në ditën e sotme, 14 nëntor 1908 – 2023
Kongresi i Manastirit, i njohur si kongresi i njësimit të Abecesë së Gjuhës Shqipe, 115 vjet më parë i mblodhi shqiptarët më të ditur nga të gjitha krahinat dhe nga mërgata jashtë vendit, pa dallim të përkatësive fetare, bindjeve politike apo çfarëdo përkatësie e dallimi tjetër mes shqiptarëve.
Sot, 115 vjet më vonë, me dallime mbi baza partiake, politike, ideologjike, fetare e të tjera, shqiptarët e shënojnë këtë ngjarje historike të kombit shqiptar, secili në mënyrën e vet, për interesa të pushtetit e të klaneve partiake, pa mësuar asgjë nga e kaluara, nga historia e luftës dhe përpjekjeve të rilindësve shqiptarë, për njësimin e Abecesë, shkrimin e gjuhës, letërsisë dhe historisë, për bashkimin e kombit dhe trojeve etnike të ndara në shumë copa nga shtetet fqinje dhe nën sundime të huaja.
E gëzofshin e festofshin gjithmonë shqiptarët ndër breza, këtë ngjarje me rëndësi të veçantë kulturore, historike dhe kombëtare, por jo në këtë mënyrë siç e festojnë sot, më shumë për të promovuar surrate nga skena politike dhe pushtetet aktuale, se për figurat e shquara pjesëmarrës në atë Kongres, 115 vjet më parë.
Sidoqoftë, gëzuar për shqiptarët që në mendje e zemër e kanë gjuhën e njësuar shqipe, bashkimin dhe përparimin e kombit, Atdheun e shenjtë, që më së paku u takojnë politikanëve dhe pushteteve, me këtë frymë dhe orientim siç janë sot.
Deri në shpalljen e kësaj dite historike festë shtetërore në Tiranë dhe Prishtinë, reflektoni dhe veproni pa ndalur, shqiptarë kudo që jeni!
(14. XI. 2023)

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Shënim:
Redaksia, diplomacia. dk nuk e merr përgjegjësinë për pikëpamjet e autorit në shkrimin e botuar!
Respekt!

Kategoria:

Botuar: 15/11/2023

© 2016 - 2024 | DIPLOMACIA.dk