KRAHINA E DOBRUXHËS HISTORIKISHT E BANUAR NGA ILIRËT

15
Apr
2023


Shkruan: Prof.dr.Abdulla Mehmeti
Shpalime
Më 7 shtator 1940, Dobruja Jugore iu dha (rikthye*) Bullgarisë sipas Traktatit të Krajovës. Traktati u pasua nga një shkëmbim i detyrueshëm i popullsisë: rreth 110,000 rumunë (pothuajse 95% e të cilëve u vendosën atje pas vitit 1913), arumunët dhe megleno-rumunët u detyruan të largoheshin nga Dobruja Jugore, ndërsa 77,000 bullgarë u detyruan të largoheshin nga Dobruxha Veriore. Vetëm disa qindra rumunë dhe arumunë kanë mbetur tani në këtë rajon.
Terrori, shfarosja, asimilimi, shpërngulja me dhunë e banorëve autoktonë ka vazhduar përgjatë shekujve, deri në shpërfytirimin e plotë të këtij rajoni, dikur të banuar kryesisht nga popullsia ilire, deri në periudhën e dyndjes së fiseve barbare sllave, mongole dhe tartare gjatë mesjetës.
Deri nga mesi i shek. XX, as bullgarët dhe as rumunët nuk kanë përbërë shumicë të popullsisë në pjesët e ndara të krahinës së Dobruxhës, në Bobruxhën Jugore nën Bullgarinë dhe Dobruxhën Veriore nën Rumaninë!
Në vazhdim do të paraqesim të dhëna tronditëse për disa vendbanime nga periudha parahistorike dhe antike, kur rajoni i Dobroxhës dominohej nga popullsia ilire.
(11 prill 2023)

Shënim:
Redaksia, diplomacia. dk nuk e merr përgjegjësinë për pikëpamjet e autorit në shkrimin e botuar!
Respekt!

Kategoria:

Botuar: 15/04/2023

© 2016 - 2024 | DIPLOMACIA.dk