LEKIA DHE HUNDZIA – KRAHINA TË BANUARA NGA SHQIPTARËT E LASHTË NË DAGESTANIN E SOTËM

22
Oct
2023
Shkruan: Prof.Dr.Abdulla Mehmeti

Shpalime
Emrat e këtyre krahinave (rajoneve) me popullsi ilire, shqiptarë të lashtë, sipas dëshmive edhe në shek. X e.s., mes malit Kaukas dhe detit Kaspian (Kaspik*), në Dagestanin e sotëm, dëshmi e vendbanimit të mëhershëm të Hunëzve (Hundëzakëve) dhe Lekëve të Pamirit, të cilët edhe aktualisht jetojnë në Pakistan, në Taxhikistan dhe vendet fqinje të tyre.
Çfarë nuk është e qartë këtu, në lidhje me praninë e shqiptarëve të lashtë edhe në tokat e Lindjes (deri në Indi), së paku nga periudha e ekspeditave ushtarake të Lekës së Madh për lirimin dhe mbrojtjen e tokave dhe banorëve vendës pellazgë-ilirë nga dyndja e madhe dhe shkatërrimet prej popujve barbarë të zbritur nga Stepat e Azisë në tokat e begatshme, brigjet e ngrohta të detrave të banuar nga fiset pellazge-ilire, ndoshta me fillimin e jetës mbi tokë?
* Lekia (në vende të tjera: Aleksandria), vendi i Lekës së Madh dhe pasardhësve të tij, i njohur edhe sipas murit legjendar në Dervend, mes malit Kaukas dhe detit Kaspian.
Dëshmi (jo e vetme): harta gjermane e shek. X e.s.
(21 tetor 2023)

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Shënim:
Redaksia, diplomacia. dk nuk e merr përgjegjësinë për pikëpamjet e autorit në shkrimin e botuar!
Respekt!

Kategoria:

Botuar: 22/10/2023

© 2016 - 2024 | DIPLOMACIA.dk