MINIERA MË E LASHTË E ARIT NË EVROPË – ADA TEPE (KODRA, MALI ADA) NË TRAKI TË ILIRIKUT, NË KUFIRIN MES BULLGARISË DHE TURQISË EVROPIANE

11
Dec
2023
Shkruan: Prof.Dr.Abdulla Mehmeti

Shpalime historia

Së paku katër male në territorin e Pellazgjisë së lashtë i kanë mbajtur emrin Mali Ada ose Ida:
1. Në ishullin Kreta,
2. Në Trojë (Dardania e Poshtme),
3. Në jug të Anadollit (Turqia e sotme) dhe
4. Në pjesën jugperëndimore të Trakisë, mes Bullgarisë dhe Turqisë së sotme, rajoni i Kërxhalisë.
Emrin Ada (Ada e Bunës) e ka edhe ishulli në derdhjen e lumit të Bunës, sigurisht sipas malit me emrin Mali i Dhive, mbi Liqenin e Shkodrës, nga vjen ky lumë.
Besohet se Mali Ida ose Eda, sipas mitologjisë së lashtë, nënkupton Mali i Dhive, i cili si emër haset në disa vende edhe në Gadishullin ilirik, si në Kosovë, Shqipëri, Mal të Zi, si edhe në Maqedoni, Serbi, Bosnje, Kroaci, Slloveni, Austri, Bullgari dhe vende të tjera, por si emër i përkthyer në gjuhën sllave nga banorët e ri të ardhur gjatë Mesjetës në këto vise; nga gjuha shqipe: Mali i Dhive – në gjuhët sllave: Козјак планина (Kozjak).
(10 dhjetor 2022)
Abdulla Mehmeti
Në shqip: Mali i Dhive, sllavisht: Козјак планина
Kozjak is a common South Slavic toponym derived from koza (“goat”) that may refer to:
1 Austria
2 Bosnia and Herzegovina
3 Bulgaria
4 Croatia
5 North Macedonia
6 Serbia
7 Slovenia
Austria:
Kosiak, a mountain in the Karawanks in southern Austria
Bosnia and Herzegovina:
Kozjak (Lopare) [fr], a village near Lopare, Bosnia and Herzegovina
Bulgaria:
Kozjak or Kozyak, a medieval name of Obzor
Kozyak, Bulgaria, a village in Silistra Province
Croatia:
Kozjak Island, an uninhabited islet near Lošinj, Croatia
Mali Kozjak, a mountain on the Croatian Adriatic coast
Veliki Kozjak, a mountain in the Croatian Dalmatian Zagora
Kozjak, Bilje, a settlement in Croatian Baranja
Kozjak Lake, the largest of the Plitvice Lakes
Kozjak, Zagreb, a neighbourhood in Maksimir, Zagreb
North Macedonia:
Kozjak (Prilep) [sh], a mountain in North Macedonia
Kozjak Hydro Power Plant, with an eponymous artificial lake in North Macedonia
Kozjak, Resen, a village in Resen Municipality, North Macedonia
Kozjak, Karbinci, a village in the Municipality of Karbinci, North Macedonia
Kozjak (mountain near Pčinja), a mountain in North Macedonia and Serbia
Serbia:
Kozjak (mountain near Pčinja)
Novi Kozjak, a village in Banat, Serbia
Kozjak (Loznica), a village near Loznica, Serbia
Slovenia:
Kozjak Castle, a castle ruin near Trebnje, Slovenia
Kozjak Mountains, north of the Drava Valley in northeastern Slovenia and southeastern Austria
Kozjak subdialect
Kozjak Pass, a mountain pass in the Kamnik–Savinja Alps in northern Slovenia
Settlements
Kozjak, Mislinja, a village near Mislinja, Slovenia
Kozjak nad Pesnico, a village in the Municipality of Kungota, northeastern Slovenia
Kozjak pri Ceršaku, a village in the Municipality of Šentilj, northeastern Slovenia
Paški Kozjak, a village in the Municipality of Velenje, northeastern Slovenia
Kozjak, a hamlet of Zabukovje in the Municipality of Šentrupert, southeastern Slovenia

Shënim:
Redaksia, diplomacia. dk nuk e merr përgjegjësinë për pikëpamjet e autorit në shkrimin e botuar!
Respekt!

Kategoria:

Botuar: 11/12/2023

© 2016 - 2024 | DIPLOMACIA.dk