Në lidhje me debatin që kanë hapur disa lexues dhe komentues në lidhje me shkrimin tim

08
Sep
2023
Shkruan: Prof.Dr.Abdulla Mehmeti

Shpalime
“Dëshmi historie: PALIGRADI* – NJË VENDBANIM I LASHTË I SHQIPTARËVE, MË PARË QYTET ANTIK DHE MË VONË KATUND, PO SHUHET SI SHUMË VENDBANIME TË TJERA NË MAQEDONI”,
për lexuesit dhe ndjekësit e shkrimeve të mia në këtë faqe e kam obligim të jap këto sqarime:
Termat gjeografikë, historikë dhe etnografikë KARSHIAKË-A dhe TORBESHI-A (si dhe të termit Torbesh, sipas emrit të këtij rajoni), nuk kanë prejardhje nga gjuha sllave dhe as nga gjuha e lashtë osmanishte apo turqishja e sotme.
Pa pretenduar të japim shpjegime më të hollësishme për prejardhjen (etimologjinë) e këtyre termave, emërvendeve (toponime dhe etnonime) në vazhdim ju paraqesim këto të dhëna, me fjalë dhe fotografi (dëshmi).
* * *
Vendbanime, katunde dhe lagje me emrin Karshiakë (turqisht: Karşıyaka) në Republikën e Turqisë:
1.Karşıyaka, Adilcevaz – Fshat në rrethin Adilcevaz të provincës Bitlis
2.Karşıyaka, Alaçam – lagje e rrethit Alaçam të provincës Samsun
3.Karşıyaka, Altınordu – lagje në rrethin Altınordu të provincës Ordu
4.Karşıyaka, Araklı – lagje e rrethit Araklı të provincës Trabzon
5.Karşıyaka, Bartın – Fshat në rrethin qendror të provincës Bartın
6.Karşıyaka, Başiskele – lagje e rrethit Başiskele të provincës Kocaeli
7.Karşıyaka, Birecik – lagje në rrethin Birecik të provincës Şanlıurfa
8.Karşıyaka, Buldan – lagje e rrethit Buldan të provincës Denizli
9.Karşıyaka, Canik – lagje në rrethin Canik të provincës Samsun
10.Karşıyaka, Cihanbeyli – lagje në rrethin Cihanbeyli të provincës Konya
11.Karşıyaka, Çatak – lagje në rrethin Çatak të provincës Van
12.Karşıyaka, Çatalpınar – lagje në rrethin Çatalpınar të provincës Ordu
13.Karşıyaka, Çeltik – Lagjja e rrethit Çeltik të provincës Konia
14.Karşıyaka, Çüngüş – lagje në rrethin Çüngüş të provincës Diyarbakır
15.Karşıyaka, Defne – lagje e rrethit Defne të provincës Hatay
16.Karşıyaka, Doğanşehir – lagje në rrethin Doğanşehir të provincës Malatya
17.Karşıyaka, Erbaa – Fshat në rrethin Erbaa të provincës Tokat
18.Karşıyaka, Erdek – lagje në rrethin Erdek të provincës Balıkesir
19.Karşıyaka, Fatsa – lagje e rrethit Fatsa të provincës Ordu
20.Karşıyaka, Finike – lagje në rrethin Finike të provincës Antalia
21.Karşıyaka, Gevaş – lagje e rrethit Gevaş të provincës Van
22.Karşıyaka, Gölbaşı – lagje në rrethin Gölbaşı të Ankarasë
23.Karşıyaka, Gönen – lagje e rrethit Gönen të provincës Balıkesir
24.Karşıyaka, Havza – lagje e rrethit Havza të provincës Samsun
25.Karşıyaka, Hekimhan – lagje e rrethit Hekimhan të provincës Malatya
26.Karşıyaka, İnebolu – Fshat në rrethin İnebolu të provincës Kastamonu
27.Karşıyaka, İpekyolu – lagje në rrethin İpekyolu të provincës Van
28.Karşıyaka, İspir – Fshat në rrethin İspir të provincës Erzurum
29.Karşıyaka, Karaköprü – lagje në rrethin Karaköprü të provincës Şanlıurfa
30.Karşıyaka, Karataş – lagje në rrethin Karataş të provincës Adana
31.Karşıyaka, Karayazı – lagje në rrethin Karayazı të provincës Erzurum
32.Karşıyaka, Karkamış – lagje e rrethit Karkamış të provincës Gaziantep
33.Karşıyaka, Keçiören – lagje në rrethin Keçiören të provincës së Ankarasë
34.Karşıyaka, Kelkit – Fshat në rrethin Kelkit të provincës Gümüşhane
35.Karşıyaka, Kepez – lagje e rrethit Kepez të provincës Antalia
36.Karşıyaka, Kızılcahamam – lagje në rrethin Kızılcahamam të provincës së Ankarasë
37.Karşıyaka, Korkuteli – lagje në rrethin Korkuteli të provincës Antalia
38.Karşıyaka, Kozluk – Fshat në rrethin Kozluk të provincës Batman
39.Karşıyaka, Kulu – lagje në rrethin Kulu të provincës Konya
40.Karşıyaka, Kumluca – lagje në rrethin Kumluca të provincës Antalia
41.Karşıyaka, Mamak – lagje në rrethin Mamak të provincës Ankara
42.Karşıyaka, Mazıdağı – lagje e rrethit Mazıdağı të provincës Mardin
43.Karşıyaka, Menteşe – lagje e rrethit Menteşe të provincës Muğla
44.Karşıyaka, Merzifon – Fshat në rrethin Merzifon të provincës Amasya
45.Karşıyaka, Milas – lagje në rrethin Milas të provincës Muğla
46.Karşıyaka, Mut – lagje e rrethit Mut të provincës Mersin
47.Karşıyaka, Nizip – lagje në rrethin Nizip të provincës Gaziantep
48.Karşıyaka, Ortahisar – lagje në rrethin Ortahisar të provincës Trabzon
49.Karşıyaka, Pamukkale – lagje e rrethit Pamukkale të provincës Denizli
50.Karşıyaka, Pursaklar – lagjje e rrethit Pursaklar të provincës së Ankarasë
51.Karşıyaka, Pütürge – lagje e rrethit Pütürge të provincës Malatya
52.Karşıyaka, Sarıçam – lagje në rrethin Sarıçam të provincës Adana
53.Karşıyaka, Susurluk – lagje e rrethit Susurluk të provincës Balıkesir
54.Karşıyaka, Şehitkamil – Fshat në rrethin Şehitkamil të provincës Gaziantep
55.Karşıyaka, Torbalı – lagje në rrethin Torbalı të provincës së Izmirit
56.Karşıyaka, Ünye – lagje e rrethit Ünye e provincës Ordu
57.Karşıyaka, Yenimahalle – lagje në rrethin Yenimahalle të provincës Ankara
58.Karşıyaka, Yeşilli – lagje e rrethit Yeşilli e provincës Mardin
59.Karşıyaka, Zile – Fshat në rrethin Zile të provincës Tokat.
(8 shtator 2023)

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Shënim:
Redaksia, diplomacia. dk nuk e merr përgjegjësinë për pikëpamjet e autorit në shkrimin e botuar!
Respekt!

Kategoria:

Botuar: 08/09/2023

© 2016 - 2024 | DIPLOMACIA.dk