Nuk ka ekzistence individuale, jashte kokektives!

14
Nov
2023
Shkruan: LUAN QEMAL BACI

Dikush do te mendoje e do te thote se kjo eshte nje fare parrule, si te monizmit, por te mos nxitohemi, e t’i shikojme ne nje analize, pak me te vemendeshme ate qe na kerkon jeta e qe na meson e kaluara, e tashmja she e ardhemja.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Ndertohet nje shtepi, nje fabrike apo nje qytet, pak rendesi per momentin e diskutimit qe kemi, tek fakti, ne se e ndertoj, individi, grupi, kooperative, apo shteti, Vjen nje moment, nje lufte nga ato “qe nuk deshen te vinin kurre”, sepse “nuk donte kush te merresh” me ne shqipetaret, por ja qe lufta erdhi, sic po ben kasaphane ne Ukraine, e tani perseri ne Lindjen e Mesme! Humbjet me njerez kolosale, humbjet materiale, po ashtu kolosale. Pamvaresisht se kush i ndertoj, lufta rrafshon cdo gje, njerez e mallin e gjene.

Dalim ne fjalen e urte popullore:

“C’e don mallin, e c’e do gjene, kur nuk ke te zot’ne e shtepise per te qene!

Dhe kishim, e c’nuk kishim ne shqipetaret, kishim mall e gje, te vene me mund, sakrifica she me shume gjak, por ne nje regjim qe nuk e deshi perendimi. Kishim bashke me mallin, fabrika uzina, toke e det, miniera me te gjitha llojet e arit, kishim edhe “…zot’ne per te qene”, qe nga 800 mije, e shumoj ne me teper se kater miljone, me shkolla e spitale falas, me drita, uje e telefon kudo, edhe aty ku ne enderr nuk e kishin pare, askush i pasur nga “tufa”e askush me doren te shtrire per te lypur Ai “i zoti”, i plakte pleqte nen dashurinexe bijeve te tyre, i varroste shqip, pa flamur arab.

Te gjitha mirat, ne ndertimin e jetes e te vendit, nuk i beri askush, as i vetem i dale “nga tufa”, dhe as “i zoti”, qe e mbajti dhe e ruajti “gjene”!

E perseri te shohin anen tjeter te medaljes, qe na e jep e njejta fjale e urte, e gjeniut popull

“C’e don mallin, e c’e do gjene, kur nuk ke te zot’ne e shtepise per te qene!”

Tani “…zot’ne e shtepise…”,
gjetem edhe me te ri,
energjik,
me ure zjarri ne dore,
qe te na vertetoje,
se “s’na duhet malli e gjeja” ,
saktesisht,
“C’e don mallin, e c’e do gjene,..
” se ai me bluze dhe pallto te bardhe,
nuk ishte per te qene.

“C’e don mallin, e c’e do gjene, …”,
ndaj dhe iken me shume se gjysma,
ca me pamporre,
e ca maleve ne kembe,
ca ne airplane
e ca me gomone,
sepse nuk mbeti gje ne kembe,
“as mallin e as gjene!”

E te gjitha keto,
qofte mire,
e qofte keq,
na i drejtoje nje super dreq,
qe gjemb ne kembe s’i hyri,
Edhe pse shkaterrim,
e vdekje mbolli

Ja pra sec heq,
edhe per mire edhe per keq,
ti njeshi qe ndertoje,
as i vetem nuk munde ta ngrije,
e as i vetem ne toke nuk mund ta shtije,
ndaj dhe nje komande nga “i zoti”,
Qe nuk ishte per te qene,
e aspak si “ai i ligu” qemoti,
ndaj ruaje mallin e gjene,
edhe kur “te zotin”,
NUK E KE PER TE QENE


13 Nendor 2023

Shënim:
Redaksia, diplomacia. dk nuk e merr përgjegjësinë për pikëpamjet e autorit në shkrimin e botuar!
Respekt!

Kategoria:

Botuar: 14/11/2023

© 2016 - 2024 | DIPLOMACIA.dk