PARTHINËT (PARTANËT, TË PARËT TANË) – EMËRTIM NGA PARAHISTORIA I TË GJITHA FISEVE ILIRE

17
Jul
2023
Shkruan: Prof.Dr.Abdulla Mehmeti

Shpalime
PARTHINËT (PARTANËT, TË PARËT TANË) – EMËRTIM NGA PARAHISTORIA I TË GJITHA FISEVE ILIRE
– DARDANE – PAJONE, BANORË MË TË HERSHËM TË VISEVE MALORE, PËRKUNDËR PELLAZGËVE, BANORË TË BRIGJEVE DETARE, UJËDHESAVE DHE LUMENJVE
Në themelet e kulturave të lashta, të njohura nga historia e derisotme si “helene” (greke) dhe romake (latine), asgjë nuk ka të huaj, as greke e romake, por të gjitha janë rindërtuar (ngritur) mbi themelet e kulturës së lashtë Parthine (para ilire), siç e dëshmon edhe emërtimi i tempujve më të rëndësishëm të qytetërimeve antike, të njohur si qytetërim helen (grek) dhe qytetërim romak (latin).
Këtë lavdi më vonë është përpjekur ta përvetësojë edhe qytetërimi evropian, siç e dëshmon muzeu me emër të njëjtë në Paris, si qendër kulturore e ngritur mbi themelet e dy kulturave antike të mëprashme, asaj greke e romake (Athinës dhe Romës), por duke e ruajtur atë që është më thelbësore, emrin e tempullit të shenjtë të perëndive pagane Parthine: Parthenonit.
(17 korrik 2023)

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Shënim:
Redaksia, diplomacia. dk nuk e merr përgjegjësinë për pikëpamjet e autorit në shkrimin e botuar!
Respekt!

Kategoria:

Botuar: 17/07/2023

© 2016 - 2024 | DIPLOMACIA.dk