PËR PREJARDHEN E EMRIT TË GADISHULLIT APENIN

19
May
2023

Shkruan: Prof.Dr.Abdulla Mehmeti
Shpalime

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

(Katër tezat e gabuara dhe një e vërtetë mbi prejardhjen e emrit Gadishulli Apenin)
APENINE (greqishte e vjetër Ἀπέννινος , lexo Apénninos; lat. Appenninus, në të dyja rastet përdoret në njëjës), një varg malesh që përshkojnë të gjithë gadishullin e Italisë dhe formojnë, si të thuash, shtyllën kurrizore të vendit.
1.
Teza për prejardhjen nga gjuha kelte
Emri ndoshta rrjedh nga fjala kelte “pen”, që nënkupton një majë mali: fillimisht i përkiste pjesës veriore të zinxhirit, vargut malor, nga Alpet Detare në Ankona; dhe Polibi është ndoshta shkrimtari i parë që e përdori atë për të gjithë vargun malor, duke mos bërë asnjë dallim midis Apenineve dhe Alpeve Detare, dhe duke e shtrirë emrin e mëparshëm deri në qytetin Marseja. Autorët klasikë nuk i dallojnë pjesët e ndryshme të vargmalit, por e përdorin emrin si emërtim të përgjithshëm për të gjithë vargmalin e Alpeve.
Në komentin e tij mbi veprën “Eneida” të Vergjilit, gramatikani i fundit i shekullit të katërt, Maurus Servius Honoratus, thotë se të gjitha malet e larta quheshin Alpe nga Keltët.
2.
Teza për prejardhjen nga gjuha e lashtë greke, sipas mitologjisë, nga emri i perëndeshës Alhita-Albita
Fjala latine Alpes mund të vijë nga mbiemri albus (“i bardhë”), ose ndoshta mund të vijë nga perëndesha greke Alphito, emri i së cilës lidhet me alphita, “miell i bardhë”; alfos, një lebër e bardhë e shurdhër; dhe në fund fjala proto-indoevropiane *albʰós. Në mënyrë të ngjashme, perëndia e lumit Alpheus gjithashtu supozohet të rrjedhë nga greqishtja alphos dhe do të thotë i bardhë.
3. Teza për prejardhjen e këtij emri përmes latinishtes, nga gjuhët para indo-evropiane*
Sipas Oxford English Dictionary, latinishtja Alpes mund të rrjedhë nga një fjalë para-indo-evropiane *alb “hill”; “Shqipëria” është një prejardhje e lidhur. Shqipëria, një emër jo vendas në rajonin e njohur si vendi i Shqipërisë, është përdorur si emër për disa zona malore në të gjithë Evropën.
Në kohën romake, “Albania” ishte një emër për Kaukazin lindor, ndërsa në gjuhët angleze “Albania” (ose “Albany”) përdorej herë pas here si emër për Skocinë,[9] edhe pse ka më shumë gjasa të rrjedhë nga latinishtja. fjala albus, ngjyra e bardhë.
4. Teza për prejardhjen nga gjuha liguriane*
Origjina më e mundshme duket se vjen nga fjala “pen” e gjuhës kelte ose nga fjala liguriane “ben, pen”, që nënkupton mal, majë mali, që i atribuohet rrënjës indoevropiane *pen / *pend me kuptimin e varur, i pjerrët (IEW 998), duke qenë Italia veriore e dominuar nga këto popullsi në shekullin e IV pare erës sonë. ose më parë. Atëherë emri do të ishte larguar duke treguar, jo vetëm Apeninet veriore, por të gjithë vargun malor.
Emri Liguria është para latinishtes dhe është me origjinë të paqartë* (kështu thonë studiuesit evropianë, gati gjithmonë kur mundohen t’i shtrembërojnë faktet, kur u mungojnë argumentet shkencore).
Mbiemrat latinë Ligusticum (si në Mare Ligusticum dhe Liguscus, zbulojnë rrënjën origjinale të emrit, ligusc: në emrin latin -sc- u shkurtua në -s-, dhe më vonë u kthye në -r- i Liguria, sipas rotacizmit. Krahaso greqishten e vjetër: λίγυς, romanizuar: Lígus, lit. ‘një ligurian, një person nga Liguria’ prej nga vjen Ligustikḗ λιγυστική (përkthimi: emri i vendit Liguria. Emri rrjedh nga populli i lashtë i Ligurëve, megjithëse territori i këtij populli ishte shumë më i madh se rajoni aktual administrativ i tij; që dikur përfshinte të gjithë Italinë Veriperëndimore në jug deri në lumin Po dhe Francën juglindore.
5. Lidhja me gjuhët e lashta, para (Indo*)evropiane
Disa studiues shohin një lidhje të mundshme me gjuhët e vjetra evropiane, pasi formanti -sc (-sk-) është gjithashtu i pranishëm në emra si Etruskisht, Euskadi (endonimi i baskëve) dhe Gaskon*.
Meqenëse këto janë të gjitha rajone bregdetare, formati i përbashkët mund të lidhet me një prejardhje të përbashkët nga popujt para-indo-evropianë, detarë (Pellazgë. Shënimi ynë), dhe/ose që u përkatësin familjeve hipotetike të gjuhëve Tirsenike dhe Vaskonike. Megjithatë, ky argument dobësohet nga fakti se emri etrusk është një ekzonim relativisht i vonë dhe endonimi përkatës, i përdorur nga vetë etruskët, ishte Rasenna ose Rasna.
Në greqisht kjo ndryshoi në Tursēnoi dhe Tyrrēnoi; në latinisht u bë Etruria dhe Tuscia, prej nga vjen emri i Toskanës, Toskana moderne.)
* Alphito (greqishtja e lashtë: Ἀλφιτώ) ishte një qenie mitologjike (e mbinatyrshme) e regjistruar për herë të parë nga Plutarkut, ku “përrallat apotropaike të çerdheve” rreth saj tregohen nga kujdestaret e fëmijëve, për t’i frikësuar fëmijët e vegjël që bëhen të urtë e të sillen mirë. Emri i saj më vonë lidhet me alphita, “miell i bardhë” (krahaso latinisht albus) dhe alphitomanteia, një formë e pites (-manteia) nga mielli i elbit. Kjo figurë mitologjike, me sa duket, paraqitej si një e moshuar, me flokë të bardha, në ngjyrën e miellit.
Edhe pse Alphito-Alpito është quajtur thjesht një njeri, grua e zakonshme, folkloristi i shekullit të 19-të Wilhelm Mannhardt, pararendës i J.G. Frazer, e klasifikoi atë fillimisht si një “nënë misri” për shkak të emrit të saj, dhe të tjerët e kanë konsideruar atë një frymë vegjetacioni. Sipas Robert Graves, Frazer mendonte se Alphito ishte në të vërtetë Demeta ose Persefona.
Edhe pse provat për Alphito (Albita) bazohen në referencën minimale te Plutarku dhe një hyrje indirekte e rëndësishme në leksikografin Hesychius, studiuesi Graves e zhvilloi një tezë të përpunuar se Alphito ishte “Perëndesha e Bardhë”, e cila në kohët klasike ishte degjeneruar në një arushë shpellash. por që fillimisht duket se ka qenë perëndesha Danaan e Elbit e Argos. (Në The White Goddess: A Historical Grammar of Poetic Myth, Graves, përshkruan bardhësinë e perëndeshës si një dikotomi: në një kuptim është bardhësia e këndshme e elbit margaritar, ose e trupit të një gruaje, ose e qumështit, ose e borës së paprekur; në anën tjetër është bardhësia e tmerrshme e një kufome, ose lebra. … Alphito, siç është treguar, i kombinoi këto shqisa: sepse alphos është lebra e bardhë, që sulmon fytyrën, dhe alphiton është elbi. Sipas mitologjisë, Alphito-Albita jetonte në majat e shkëmbinjve të Nonacris, në dëborë të përhershme.
*Në asnjë burim të lashtë nuk e lidh Alphiton-Albita me sëmundjen e lebrës dhe as vendndodhja e saj nuk përmendet në rajonin e Arkadisë, në Nonacris.
*Shih, emërtimet e lashta në atë rajon, sikurse Mali Parthini, në Arkadia, si emërtime më të lashta.
(19 maj 2023)

Shënim:
Redaksia, diplomacia. dk nuk e merr përgjegjësinë për pikëpamjet e autorit në shkrimin e botuar!
Respekt!

Kategoria:

Botuar: 19/05/2023

© 2016 - 2024 | DIPLOMACIA.dk