PLANI SEKRET “NAÇERTANIA” E FRANTISHEK ZAHUT

15
Oct
2023
Shkruan: Prof.Dr.Abdulla Mehmeti

Shpalime
PLANI SEKRET “NAÇERTANIA” E FRANTISHEK ZAHUT
, I SHËRBIMEVE SEKRETE TË RUSISË DHE FRANCËS NUK KA QENË VEPËR E GARASHANINIT* (ELIAH GURASHI NGA MALI I ZI)
Planin sekret “Naçertania” për shfarosjen e shqiptarëve në Gadishullin Ilirik, dhe krijimin e Serbisë së Madhe (Jugosllavisë) në trojet etnike shqiptare, e hartuan agjenturat e Rusisë dhe Francës, me gjeneralin Frantishek Zahu me bashkëpunëtorë.
Ky plan, i cili disa herë është modifikuar po me këtë qëllim deri në ditët e sotme, u krijua dhe filloi të zbatohen në periudhën e zgjimit kombëtar të shqiptarëve, pas kryengritjes së madhe kundër sundimit të huaj, e njohur si Kryengritja e Dervish Carës, më 1843/44, për liri, pavarësi dhe shtet shqiptar, e cila i përfshiu si asnjë kryengritje tjetër të gjitha trojet etnike shqiptare, ndërsa kryeqendrën e saj e kishte në Tetovë dhe Shkup.
Mos harroni se, përgjatë historisë, edhe nën ish-regjimin komunist jugosllav e deri në ditët e sotme, furtunat më të mëdha janë sjellë dhe eksperimentet e para të gjenocideve kundër qenies shqiptare janë zbatuar fillimisht në këto hapësira!
Edhe historianët dhe studiuesit shqiptarë, të ndikuar nga propaganda e huaj, gabimisht e quajnë këtë dokument strategjik si plani sekret “Naçertania” e Garashaninit. E vërteta është se ky plan është hartuar nga gjenerali sllav Frantishek Zahu me bashkëpunëtorët e tij, për interesat e shërbimeve sekrete të Rusisë dhe Francës. Gjenerali me origjinë çeke* (sllave) nga Moravia, Frantishek Zahu, ka qenë edhe gjeneral dhe shefi i parë i Shtabit të përgjithshëm të ushtrisë së Serbisë, edhe krijues i ushtrisë së parë serbe me formacione të rregullta, e cila ka kryer masakrat më të mëdha dhe krime të papara deri atë kohë në trojet etnike shqiptare.
Deri në këtë periudhë, mesi i shek. XIX, në territorin e Serbisë së sotme (shek. XXI), nuk kanë jetuar më shumë se 20% e banorëve me përkatësi sllave (serbe), që nga Beogradi deri në Vranjë, të banuara kryesisht me banorë vendës shqiptarë (të besimit të krishterë e të besimit islam). Numri i banorëve sllavë nuk ka qenë deri atë kohë as më tepër se i banorëve romë (afër 20%), të cilët erdhën në këto vise mes shek. XV – XVI, me ndihmën e Perandorisë Osmane, për nevojat e saj. Nga kjo periudhë e deri në ditët e sotme territori i Serbisë së sotme (edhe i gjithë ish-Jugosllavisë) është vërshuar me banorë të ri të sjellë nga Rusia, për ndryshimin e strukturës demografike të popullsisë, nga Sllovenia në veri deri në Maqedoni, në jug, si edhe në Bullgarinë fqinje.
(15 tetor 2023)

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Shënim:
Redaksia, diplomacia. dk nuk e merr përgjegjësinë për pikëpamjet e autorit në shkrimin e botuar!
Respekt!

Kategoria:

Botuar: 15/10/2023

© 2016 - 2024 | DIPLOMACIA.dk