QYTETI I LASHTË PARIONI I TROJËS DHE QYTETET ME EMRA TË NJËJTË, NË KORFUZ, ITALI DHE VENDE TË TJERA

18
Aug
2023
Shkruan: Prof.Dr.Abdulla Mehmeti

Shpalime
Trojet e lashta të Parthinëve (të parëve tanë): pellazge-ilire-dardane-epirote-pajone etj., kanë folur në shqipen e lashtë ndër mijëvjeçarë (e ngjizur së paku 8200 vjet më parë, sipas studiuesve të sotëm më eminentë të gjuhësisë në botë).
PARION-I: në Trojë (Dardani), Anadolli veriperëndimor, shteti i sotëm i Turqisë;
PERITHIA-PARITHIA-PARIONI: qyteti më i lashtë në Ishullin e Korfuzit, shteti i sotëm i Greqisë (Hellada);
BARTINI – PARTINI: qytet i lashtë në rajonin historik Pala – Palagonia (Paphlagonia), Anadolli verilindor, shteti i sotëm i Turqisë;
PARION-PARIONE: rajon i lashtë i qytetit të Romës, shteti i sotëm i Italisë;
BARI – BARIUMI – PARIONI: qytet i lashtë ilir në brigjet perëndimore të detit Adriatik, shteti i sotëm i Italisë; etj.
(17 gusht 2023)

Shënim:
Redaksia, diplomacia. dk nuk e merr përgjegjësinë për pikëpamjet e autorit në shkrimin e botuar!
Respekt!

Kategoria:

Botuar: 18/08/2023

© 2016 - 2024 | DIPLOMACIA.dk