QYTETI ILIR PARENTINA-PARENTINI (PARTHINI) I ISTRISË

20
Sep
2023
Shkruan: Prof.Dr.Abdulla Mehmeti

DËSHMI E PRANISË SË SHQIPTARËVE NË VAZHDIMËSI SË PAKU TREMIJËVJEÇARE DHE E DIALEKTIT ISTRIAN TË SHQIPES, SI GJUHË DOMINUESE DERI NË SHEK. XIX
Parentium (-i, n.) (emra të tjerë: Parentina City, Parentum (kroatisht: Poreč, italisht: Parenzo) është një qytet dhe komunë e krahinës së Istrisë në Kroaci, në Rajonin Histrian dhe në truallin historik dhe gjeografik të Histrisë, vendndodhja. Qyteti ka një popullsi prej 17 460 (që nga viti 2001). Banorët vendës quhen Parentini ose Parentani*.
Aktualisht qyteti me emër të sllavizuar -Poreč (shqiptimi kroat: [ˈpɔrɛtʃ]; italisht: Parenzo; veneciane: Parenso; latinisht: Parens ose Parentium; greqishtja* e vjetër: Πάρενθος, romanizuar: Párenthos) është një qytet dhe komunë në bregun perëndimor të gadishullit të Istrias, në qarkun Istria, Kroacia perëndimore. Pika historike e saj kryesore është Bazilika Eufraziane e shekullit të 6-të, e cila u caktua një sit i Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s në 1997.
Qyteti është pothuajse 2000 vjet i vjetër dhe është i vendosur rreth një porti të mbrojtur nga deti nga ishulli i vogël Shën Nikolla (Sveti Nikola/San Nicola). Popullsia e tij prej rreth 12.000 njerëz banon kryesisht në periferi, ndërsa zona e gjerë e Poreçit* ka një popullsi prej rreth 16 600 banorë. Zona e komunës mbulon 142 kilometra katrorë, me vijën bregdetare 37 kilometra (23 milje), që shtrihet nga lumi Mirna pranë Novigradit (Cittanova) deri në Funtana (Fontane) dhe Vrsar (Orsera) në jug. Që nga vitet 1970, bregdeti i Poreçit dhe Rovinit fqinj (Rovigno) ka qenë destinacioni turistik më i vizituar në Kroaci.
* Parentium (-i, n.) (alia nomina: Parentina Civitas, Parentum (Croatice: Poreč, Italiane: Parenzo) est Urbs Croatiae ac municipium, in Regione Histriana et in Histria historica ac geographica terra, situm. Incolunt urbem 17 460 (ab anno 2001). Urbani Parentini vel Parentani appellantur.
(18 shtator 2023)

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Shënim:
Redaksia, diplomacia. dk nuk e merr përgjegjësinë për pikëpamjet e autorit në shkrimin e botuar!
Respekt!

Kategoria:

Botuar: 20/09/2023

© 2016 - 2024 | DIPLOMACIA.dk