QYTETI-SHTET ARGURA I SHQIPTARËVE TË LASHTË NË HELADË, GREQIA E SOTME, NGA PARAHISTORIA, SË PAKU PARA LUFTËS SË TROJËS NË SHEK. XIII – XII P.E.S.

26
Oct
2023
Shkruan: Prof.Dr.Abdulla Mehmeti

Shpalime
Së paku tetëqind vjet më vonë erdhën pushtuesit e parë, si banorë të ri, të dëbuar nga Egjipti dhe vendet tjera të Lindjes së Afërme, të cilët veten më vonë e guajtën Helenë, sipas banorëve të lashtë të qytetit Ilion në Trojën e shkatërruar më herët, ku u vendosën për një kohë këta pushtues, si tregtarë e magjsitarë për ta siguruar ekzisencën e tyre, mandej u rritën në numër me ndihmën e mbretërive barbare të lindjes, Persiane dhe Mongole, për t’i pushtuar më lehtë trojet pellazge-ilire.
Gjatë dy shekujve të fundit, shek. XIX dhe XX u ndryshua kjo histori, duke fshirë e falsifikuar gjithka për të kaluarën e shqiptarëve dhe shtetet e tyre, me lashtësi nga parahistoria.
Ja se çfarë kanë thënë studiuesit në lidhje me këtë qytet-shtet, të mos kuptohet kjo histori si propagandë e shpikur nga ana jonë:
“Argura (greqishtja e vjetër: Ἄργουρα), i quajtur edhe Argissa (Ἄργισσα) në Iliadën e Homerit, ishte një qytet dhe polis (qytet-shtet) në rajonin e Pelasgiotisë në Thesalinë e lashtë, në Peneus, dhe afër Larisës.
Emri i qytetit është dhënë edhe si Argusa (Ἆργουσσα) në disa burime të lashta. Distanca midis këtij vendi dhe Larisës është aq e vogël sa për të shpjeguar vërejtjen e Shkoliastit për Apolloniusin e Rodosit, se Argissa e Homerit ishte e njëjtë me Larisën.
Redaktorët e Atlasit Barrington të Botës Greke* dhe Romake, si dhe të Enciklopedisë së Vendeve Klasike, të Princetonit, e identifikojnë vendin si Agura me një vend të quajtur Gremnos Magoula, afërsisht 7 kilometra në perëndim të Larisës, e cila ka një tumë aty pranë.
Gërmimet arkeologjike në këtë zonë kanë nxjerrë një vendbanim të rrethuar me mure të stilit “opus isodomum” të shekujve V dhe IV para erës sonë, me kulla katrore. Argura konsiderohet se ka qenë aty dhe disa tempujt të saj janë identifikuar. Materiali prej qeramike i gjetur aty daton nga shekulli i shtatë para erës sonë deri në shekullin e tretë të e.s. Materielet e gjetura aty dëshmojnë për kultin e Apollonit dhe të Artemidës.”
Kaq për këtë histori, kësaj radhe, sa për të dëshmuar se cilat janë përmasat e falsifikimit të historisë së lashtë të Gadishullit Ilirik, në dëm të popullit shqiptar autokton dhe në dobi të propagandës grekomadhe, për interesat e Rusisë dhe të Fuqive të Mëdha evropiane në dy shekujt e fundit.
* Edhe një qytet i lashtë nga kjo periudhë, si edhe rajoni rreth tij dhe lumi që e përshkon atë zonë, janë të njohur nga historia me këtë emër: Argura (Angura-Angora), kryeqyteti i sotëm Ankara i Turqisë, si edhe një qytet parahistorik me emrin Larisa në Anadollin qendror, me emër sikurse qyteti Larisa në Heladë (Greqi), rajoni Pellazgjia (Thesalia më vonë).
(25 tetor 2023)

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Shënim:
Redaksia, diplomacia. dk nuk e merr përgjegjësinë për pikëpamjet e autorit në shkrimin e botuar!
Respekt!

Kategoria:

Botuar: 26/10/2023

© 2016 - 2024 | DIPLOMACIA.dk