SHËN SAVA/SHENJT SABAHI/ NUK KA QENË SERB, POR RASIAN I DARDANISË MESJETARE

04
Nov
2023
Shkruan: Prof.Dr.Abdulla Mehmeti

Shpalime
Shenjtori më i madh, që e nderojnë serbët për të tyre, ka qenë shqiptar nga Rasia/Rasha-Racha e Dardanisë mesjetare, dinastia e Nemanëve. Nofka (llagapi) Nemani nuk ka qenë mbiemër fisi apo dinastie, por titull fisnikësh mesjetarë, vasalë të Romës Lindore; që prejardhjen e ka nga fjala e lashtë pellazge-ilire, jo siç besohet gabimisht se vjen nga fjala e gjuha sanskritishte: namaste (vasal, i nënshtruar, në shërbim të dikujt tjetër me pushtet më të fuqishëm).
Ata që e njohin mirë historinë e Mesjetës, sidomos të Gadishullit Ilirik, e dinë se Shën Sabahi/Sava (emër kishtar), emrin e tij të lindjes (pagëzimit) e kishte Rasin* Stefan Dushmani-Nemani (Rasin, në sllavishten kishtare: Rastko), asgjë të përbashkët nuk ka me serbët, përveç përkushtimit të tij fetar, si arkipeshkv edhe i tyre, sikurse për të gjithë besimtarët e krishterë me përkatësi tjetër etnike. Shenjt Sabahu/Sava nuk është arsimuar në territorin e Serbisë, nuk ka shërbyer vetëm aty, as ka ndërruar jetë në Serbi, por në manastirin e Presllavit* (Stambolli i Vjetër) në Bullgari.
Besimtarët e sotëm të krishterë, në Serbi dhe në gjithë “botën sllave”, siç thonë ata, nëse duan ta nderojnë këtë figurë historike dhe fetare të periudhës së Mesjetës, në lutjet e tyre për Shën Sabahin/Savën dhe në emër të atij shenjtori, duhet të mbajnë në krye PLISA të bardhë, jo shajkaça persiane, aq më pak ato me simbole çetnike.
Fotografia:
Shenjt Sabahi/Shën Sava II (Princ Prendi, kryepeshkopi i tretë sipas radhës i Patrikanës Rasiane të Pejës, 1201-1271 ), i cili ka qenë nipi i Shën Savës I, kryepeshkopit të parë të Patrikanës së Pejës, ai që e ndau Kishën Rasiane nga Patrikana e Ohrit, me lejen e Patrikanës së Konstandinisë, për interesat e saj politike dhe fetare në rajon dhe Evropë.
* Emri personal Rasin ndër rasianët e krishterë nga periudha e Mesjetës është ruajtur nga banorët vendës të Rasisë dardane edhe pas kalimit të tyre në fenë Islame, në formën Rasim, nga Rasin.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Shënim:
Redaksia, diplomacia. dk nuk e merr përgjegjësinë për pikëpamjet e autorit në shkrimin e botuar!
Respekt!

Kategoria:

Botuar: 04/11/2023

© 2016 - 2024 | DIPLOMACIA.dk