STATUJA MË E LASHTË E ZEUSIT NË BOTË NJIHET SI STATUJA E ZEUSIT TË PARTHINËVE NGA MBRETËRIA E LASHTË E HITITËVE – BIJVE TË HYJIT

12
Aug
2023
Shkruan: Prof.Dr.Abdulla Mehmeti


Një statujë guri e Zeusit, e perëndisë pagane pellazge-ilire, e njohur me emrin Zeusi i Parthinëve, është nga më të lashtat në botë e krijuar për perëndinë supreme-Zeusin, bashkë me simbolin e shqiponjës dykrenore dhe të luanit (totemi i Dardnëve), me të cilat janë identifikuar edhe prijësit e Mbretërisë Hitite (Bijtë e Hyjit).
Sipas modelit të kësaj statuje nga më të lashtat janë punuar statujat e mëvonshme të Zeusit, të cilat gabimisht nga disa studiues quhen edhe si statuja të “Zeusit grek”, ndërkohë që faktet historike dëshmojnë përmes gjetjeve arkeologjike dhe burime të tjera historike e gjuhësore se ilirët-dardanët-parthinët kanë lënë gjurmë të pranisë së tyre me një lashtësi mbi 8200 vjet para erës sonë, në gjithë hapësirën gjeografike të Pellazgjisë (Gadishulli Ilirik, Azia e Vogël – Anadoll etj.)
Kjo statujë e Zeusit me plis mbi kokë dallohet nga të gjitha statujat e mëvonshme që i janë kushtuar kryeperëndisë pagane pellazge-ilire, nga të cilat dëshmohet edhe përkatësia e tyre dhe periudha kur janë krijuar ato.
(Shpjegime të tjera plotësuese në lidhje me këtë temë do të lexoni në shkrimet tona të radhës)
(12 gusht 2023)

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Shënim:
Redaksia, diplomacia. dk nuk e merr përgjegjësinë për pikëpamjet e autorit në shkrimin e botuar!
Respekt!

Kategoria:

Botuar: 12/08/2023

© 2016 - 2024 | DIPLOMACIA.dk