TRE BABALLARËT E SHTETIT TURK ISHIN SHQIPTARË PSE U ASIMILUM!

18
Feb
2023

Nga: Feri Arifi
1.Mustafa Qemal Ataturku me origjin shqiptare ka lindur në Selanik, më 25 dhjetor 1881, në një shtëpi modeste pranë aeroportit të Selanikut. Sot kjo shtëpi është kthyer në muze, po mos të ishte Turqia e banuar me shqiptar a mundet të bëhej ky kryetar shteti.
Pra Ataturk, don të thot: baba i Turqisë Mustafa Qemal Ataturku, është i vetmi burrë shteti, që formoj shtetin turk, themeluesi i Turqisë moderne. Ai bëri shëndrrimin e Turqisë nga Perandori Sulltanat në Republikë. Doktrina kjo filozofike moderne.
Lexoni pra 2. kush ishte shqiptari që shkroi himnin e Turqisë? Poeti me origjinë shqiptare, i cili, në Turqi njihet si “Poeti i Atdheut” dhe “Poeti Kombëtar”, Mehmet Akif Ersoy, lindi më 20 dhjetor të vitit 1873. Njashtu edhe Shqiptari 3.Sami Frashëri, personaliteti më i madh me origjinë shqiptare që e formoj gjuhën turke, pse bash ky, botoi fjalorin e gjuhës letrare turke, ku u bënte të ditur turqve se fjala osman, otoman, osmanlli, nuk përfshin as gjuhën, as kulturën turke dhe as vetë Turqinë. Osmanlli është titulli, emri i një dinastie familjare perandorake.Në një kohë që Pallati Osman, nuk lejonte as të thuhej turk dhe Turqi, ai hartoi dhe botoi alfabetin dhe gramatikën e gjuhës se këti shteti turke, pse jemi kadandisur kështu sot nuk kemi as gjuh shqipe në Turqi.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Shënim:
Redaksia, diplomacia. dk nuk e merr përgjegjësinë për pikëpamjet e autorit në shkrimin e botuar!
Respekt!

Kategoria:

Botuar: 18/02/2023

© 2016 - 2024 | DIPLOMACIA.dk