Histori

TRE BABALLARËT E SHTETIT TURK ISHIN SHQIPTARË PSE U ASIMILUM!

Nga: Feri Arifi 1.Mustafa Qemal Ataturku me origjin shqiptare ka lindur në Selanik, më 25 dhjetor 1881, në një shtëpi modeste pranë aeroportit të Selanikut. Sot kjo shtëpi është kthyer në muze, po mos të ishte Turqia e banuar me shqiptar a mundet të bëhej ky kryetar shteti. Pra Ataturk, don të thot: baba i […]

Himarioti që drejtoi Argjentinën

Nga: Arben Llalla Shqiptarët historikisht kanë bërë karrierë në shumë vende të botës, ata ishin të parët më Egjipt, kryetarë shteti të Rumanisë, Italisë, Greqisë, Turqisë etj. Gjatë kërkimeve historike rreth shqiptarëve në Greqi ndesha në disa të dhëna se kryetari i Parë i Republikës Demokratike të Argjentinës ishte Bartolomeo Mitre Martinezi i cili ishte […]

TRI GABIMET E HISTORIOGRAFISË, EDHE TË ASAJ SHQIPTARE, MBI DARDANËT

Shkruan: Prof.dr.Abdulla Mehmeti Shpalime historie Mjafton të shikohen këto harta, që nuk janë nga më të vjetrat, dhe të analizohen këto të dhëna sipas shkrimit, që të mos nguroni ta shkruani të vërtetën, jo të shtrembëruar dhe falsifikuar, nga hatri apo nga frika se mos ua prishni qejfin grekëve, bullgarëve, turqve, sllavëve dhe disa studiuesve […]

MOLLA E KUQE NUK ËSHTË KUFIRI VERIOR I TROJEVE ETNIKE HISTORIKE TË SHQIPTARËVE

Shkruan: Prof.dr.Abdulla Mehmeti Shpalime historie Për gabimet në lidhje me historinë, autoktoninë dhe trojet etnike shqiptare, që nuk duhet t’i përdorin shqiptarët, përveçse në kontekstin e zhvillimeve historike të trajtuara nga studiuesit e fushës, në raport me kohën kur kanë lindur këto ide dhe koncepte. Nuk është e saktë se “Kufiri verior i trojeve etnike […]

TRI GABIMET E HISTORIOGRAFISË, EDHE TË ASAJ SHQIPTARE, MBI DARDANËT

Shkruan: Prof.dr.Abdulla Mehmeti Shpalime historie Populli ilir i Dardanëve ka jetuar në vazhdimësi historike dhe gjeografike në dy kontinente, në Gadishullin Ilirik (Evropë) dhe në Gadishullin e Anadollit (Azia e Vogël). Ky është fakt, pavarësisht se kjo e vërtetë mund t’u dhembë disa popujve të sotëm të këtij rajoni. Mjafton të shikohen këto harta, që […]

NGA FJALA SHQIPE KRYE, TE TITULLI I SUNDIMTARËVE ORTODOKSË CAR DHE KRAL, TE GJERMANËT KARL DHE FRANCEZËT CHARL

Shkruan: Prof.dr.Abdulla Mehmeti Titulli car, që i referohej më herët një sundimtari suprem, perandorit të Romës Lindore, i cili konsiderohej edhe kreu i botës së krishterë ortodokse, burimin e ka nga fjala shqipe krye, që u përvetësuar më vonë edhe nga bullgarët, rusët (moskovitët) si titull sundimtari car dhe kral, si edhe nga gjermanët (karl) […]

“Shqiptarët në kohën e lashtë janë quajtur Ilirë.”

Shkruan: Prof.dr.Abdulla Mehmeti Shpalime historie (Figura të shquara historike shqiptarësh të harruar) PERIKLI ÇILI (1864, Krushevë -1925, Sofje) Intelektual dhe atdhetar i shquar nga Krusheva e Maqedonisë, për të cilin shumë pak dinë studiuesit dhe gati aspak opinioni lexues ndër shqiptarët e sotëm. – Perikli Çili, 1922 Perikli Çili (bullgarisht: Çilev) lindi në vitin 1864 […]

Çubrilloviq: “Sanxhaku i Novi Pazari zgjidhet vetvetiu”

/ Mar nga Fezboku i Salih Đerekarac/ “Në rastin tonë duhet pasur parasysh sa më parë se këtu kemi të bëjmë me një racë të gjallë, të fuqishme dhe të pëlleshme, për të cilën i ndjeri Cvijiq ka thënë se është raca më ekspansive në Ballkan.” Nga ligjërata e Çubriloviqit “Shpërngulja e Shqiptarëve” që është […]

© 2016 - 2023 | DIPLOMACIA.dk