Kulturë

DEDIKIM

Shkruan: Zeni Bilimani (Elegji, vëllait tim Haki Bilimani, të mirit që na iku nga kjo jetë para kohe). Jeta e tij, u pre në mes. Si sot para 7 vitesh Nga një aksident me makinë në Tiranë. . Ai iku nga kjo jetë, Edhe pse e donte jetën, Ah, dinte ta jetonte atë Me dinjitet […]

NUK DUA TA BESOJ!

Shkruan: Fadil Shyti ( Këtë lajm të zi, -jo se pranon dot shpirti im që, Zaim Beqiri, – iku në amshim, AY i duhej Shqipërisë oooiii! ) (Ribotim). Heu, gjaku po më vlon ndë deje, Zemra po më ndien hidhërim, Si moj Nënë Shqipëri,-biri yt, Sot, u nda fizikisht prej teje ?!!! . Trojet tona […]

Në vend të urimeve për festat e 7-8 marsit!

Shkruan: Genta Petro Kaloçi Këto data janë shpallur festa në realizmin socialist sepse roli i gruas/femrës ishte korona e familjes dhe shoqërisë. Por, në sistemin e tregut të lirë këto data nuk janë festa por protesta, marshime për të fituar e rifituar të drejtat e tyre minimale e të vetkuptueshme që i patëm, fituam dhe […]

GËZUAR 7 MARSIN – DITËN E ARSIMIT DHE SHKOLLËS SHQIPE 🇦🇱

Shkruan: Prof.dr.Abdulla Mehmeti Me paradokset e politikës shqiptare në Maqedoninë Veriore SHQIPTARËVE NË MAQEDONINË VERIORE, ME KUSHTETUTË NUK U GARANTOHET E E DREJTA E ARSIMIT TË LARTË (UNIVERSITAR) NË GJUHËN AMTARE, POR VETËM NË ARSIMIN FILLOR DHE TË MESËM Dispozitat kushtetuese aktuale janë jodemokratike, kundërhistorike, diskriminuese dhe raciste ndaj popullit shqiptar në Maqedoninë Veriore, në […]

AJAKSI TRIM DHE ODIESEU DINAK

Shkruan: Beqir Elshani Pas përfundimit të luftës në Trojë, në mesin e luftëtarëve të dalluar, siç ishin Ajaksi, Filokteti dhe Odise pritej që trimat të nderoheshin me shpatën e lavdishme të Akilit, megjithatë shpatën e Akilit ia dhanë Odisesë, i cili ishte një nga udhëheqësit më të guximshëm dhe më dinak në Luftën e Trojës. […]

Njohuri për të gjithë! Shqiptarët e kanë simbol PLISIN, por a e dini historinë e tij?!

/ Huazuar nga Portali NOTARI/ Plisi është kapelja autoktone që i ka përcjellë shqiptarët që nga kohët pellazgo-ilire e gjerë në ditët tona. Plisi, apo siç njihet në popull edhe me emra të tjerë: qeleshe, kësulë, qylah, qylaf, është quajtur kështu varësisht prej regjioneve shqiptare. Së bashku me gjuhën dhe traditat tona, plisi është simbol […]

© 2016 - 2023 | DIPLOMACIA.dk